Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Motivul pentru care Ciprul se teme de răzbunarea Yemenului

globaldefensecorp.com
Eurofighter Typhoon

Ciprul ia măsuri pentru a preîntâmpina orice acţiuni de răzbunare după raidul aerian asupra Yemenului al avioanelor militare britanice care au decolat de la o bază aeriană de pe insulă, a declarat sâmbătă preşedintele Nikos Christodoulides, transmite Xinhua, citat de Agerpres.

"Suntem în permanentă vigilenţă pentru a ne asigura că securitatea naţională rămâne intactă. Toate acele măsuri sunt luate de la început, nu cu ocazia evenimentului specific, pentru ca în ţara noastră să nu existe probleme de securitate", a spus el.

Acesta a fost răspunsul preşedintelui Christodoulides la întrebarea dacă există vreo posibilitate de represalii împotriva Ciprului în urma operaţiunii comune americano-britanice împotriva ţintelor rebelilor houthi din Yemen, chiar dacă Ciprul nu a fost implicat în operaţiune.

Patru avioane britanice RAF Eurofighter Typhoon staţionate la baza suverană britanică Akrotiri de pe ţărmul sudic al Ciprului au participat vineri dimineaţa la atacul împotrivaYemenului, alături de nave şi submarine americane care au lansat atacuri coordonate cu rachete împotriva instalaţiilor houthi.

Poziţia armatei britanice, aşa cum a afirmat parlamentul de la Londra, este că nu există nicio "cerinţă formală" de a informa Ciprul cu privire la operaţiunile militare şi de informaţii desfăşurate de la bazele sale.

Christodoulides a spus că acţiunile "inacceptabile" ale rebelilor houthi împotriva transportului maritim în Marea Roşie afectează Cipru şi Uniunea Europeană. El a adăugat că Ciprul este deosebit de vulnerabil la impactul atacurilor houthi asupra transportului maritim internaţional, deoarece 98% din comerţul său se bazează pe transportul maritim. Şeful statului cipriot a mai spus că speră "că vor fi create condiţii" pentru a se pune capăt conflictului din Gaza şi "pentru a se relua discuţiile în scopul rezolvării problemei palestiniene în baza cadrului convenit".

Lansarea atacurilor de la baza aeriană Akrotiri a generat apeluri în creştere pentru participarea în masă la o adunare de protest programată să aibă loc în faţa intrării păzite a bazei duminică dimineaţa. Protestul este organizat de Consiliul de Pace din Cipru, o mişcare de stânga care se opune prezenţei bazelor britanice în Cipru.

"SUA şi Marea Britanie au transformat Ciprul într-o rampă de lansare agresivă împotriva popoarelor din regiune. Atacurile aeriene americane-britanice... de la bazele militare Akrotiri expun Ciprul şi îl fac parte a pericolului unei izbucniri generale (a violenţei n.r.) în Orientul Mijlociu", a declarat Consiliul de Pace din Cipru într-un comunicat de presă.

Comunicatul a descris bazele britanice drept "o rămăşiţă a regimului colonial ce paralizează independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea Ciprului şi pune popoarele din regiune în pericol constant, încălcând dreptul internaţional".

Protestul este susţinut de partidul de stânga (fost comunist) AKEL, al doilea ca mărime din Cipru, precum şi de Partidul Verzilor, care a cerut începerea unei dezbateri în parlament pentru încetarea prezenţei bazelor britanice pe teritoriul Ciprului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.