Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mugur Isărescu, de față cu Klaus Iohannis, a cerut o nouă autostradă care să lege două orase importante: 'Stimularea consumului nu ajută'

Inquam Photos / Octav Ganea
Mugur Isărescu

Recuperarea decalajelor pe care România le are faţă de alte state din Uniunea Europeană (UE) nu este ajutată prin stimularea consumului într-o perioadă în care acesta creşte fără politici macroeconomice de susţinere, în contextul în care strategiile sustenabile, necesare pentru o dezvoltare durabilă, sunt anticiclice, nu prociclice, a declarat joi guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei cu tema “10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană”, care a avut loc joi la Banca Naţională a României (BNR), la care a participat şi preşedintele României, Klaus Iohannis, şi comisarul european Gunther Oettinger.

”Pentru dezvoltare durabilă nu există substitut la politici economice fundamentale corecte, iar acestea nu sunt prociclice, ci anticiclice. (...) Stimularea consumului în perioada în care acesta creşte şi fără politici macroeconomice nu ajută la recuperarea decalajelor economice. Vrem să creştem mai repede, e normal, dar ca să creştem mai repede trebuie să stimulăm potenţialul de creştere”, a afirmat Isărescu.

Citește și: Vodafone, Telekom și Digi, în corzi! Orange și-a anunțat „SECRETELE”

Guvernatorul a subliniat că România are nevoie de un program naţional ambiţios precum aderarea la zona euro, scrie news.ro.

”Este bine ca acest program să fie ambiţios, dar realist. Stabilitatea economică e de importanţă cardinală. E important să urmărim politicii realiste şi echilibrate indiferent de ciclul electoral”, a spus Isărescu.

Citește și: Atenție! Când organizează eMag Black Friday-ul de anul acesta

Guvernatorul a atras atenţia că există două probleme majore în prezent, legate de capitalizare şi de forţa de muncă. Totodată, în cadrul programului de aderare la zona euro, trebuie rezolvată problema infrastructurii şi a investiţiilor care au fost tăiate în vreme de criză.

”Este nevoie de autostrăzi care să traverseze Munţii Carpaţi. Vreau să fiu mai clar: avem nevoie nu doar de autostrada Sibiu-Piteşti, care să lege ţara de la sud la nord, dar şi de o autostradă Iaşi-Tg. Jiu, care să facă legătura între est şi vest”, a afirmat Isărescu.

Citește și: Interese nespuse! Ce s-ar ascunde, de fapt, în spatele numirii lui Sorin Grindeanu la șefia ANCOM

Guvernatorul a atras atenţia asupra unei rate de activitate mică în cadrul populaţiei în vârstă de muncă, de 66%, semnificativ sub media europeană. Isărescu consideră că, pentru a mobiliza resursele existente pe piaţa muncii, trebuie rezolvată problema infrastructurii şi a diferenţei existente între calificările disponibile şi cele cerute de companii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.