Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ - Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cere eliminarea excepțiilor fiscale

antena3.ro
Mugur Isărescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că este un susținător al eliminării „excepțiilor fiscale” în contextul în care Guvernul analizează renunțarea la avantaje fiscale în unele sectoare economice, cea mai aprinsă discuție din guvernare fiind cea legată de sectorul IT acolo unde liberalii se opun vehement eliminării facilităților.

„Românii vor un stat ca afară, cu autostrăzi, cu educație, cu spitale, sunt servicii publice care sunt costisitoare. Observ cu durere ca român că discuția continuă cu statul minimal. Cum să faci stat european cu 27% venituri din PIB? Hai să ne revenim! Dacă nu ne revenim, vor veni concurenții de pe piață să ne arunce o găleată de apă rece în cap. Uitați-vă că toate serviciile publice sunt finanțate. Cu 27% din PIB vorbești într-una că nu se încasează cum trebuie, dar când eram premier era aceeași discuție și sunt 23 de ani de atunci. Că există evaziune, păi când ai atâtea excepții fiscale cum să nu existe evaziune? Se numește optimizare fiscală, nu? Așa se numește și sunt acceptate de atâția ani. Îmi aduc aminte că era o poveste a lui Creangă, cu omul ăla care încerca să care apă cu ciurul. Când ai un sistem fiscal cu atâtea excepții și vorbești într-una că nu are loc o colectare bună și dai vina pe ANAF și pe cine mai vrei, trebuie să simplificăm sistemul fiscal, asta e treaba Guvernului”, a declarat Mugur Isărescu.

„Mediul de afaceri nu trebuie cocoșat cu multe impozite, dar trebuie să se ducă spre toată lumea impozite, nu? Vedeți, privilegiile astea fiscale, dacă sunt cu un scop bine țintit, dar sunt pentru 1-2-5 ani, când depășește 10-15 ani nu mai sunt privilegii, devin rente care distorsionează piața”, a completat el.

Soluția trebuie să asigure stabilitate politică

„Sunt soluții tehnice, dar decizia finală va fi politică. O soluție politică va fi păstrarea stabilității politice și a coeziunii sociale, e foarte greu și ca să nu fie niciun dubiu, suntem în spatele și sprijinim pe toate căile programul de ajustare și corecție fiscală așa cum va ieși el și dacă vreți un avertisment este următorul, dacă programul nu este suficient, o să mai corecteze piețele”, a adăugat guvernatorul BNR.

„Nu ai cum să faci stat european cu 27% venituri din PIB și tot timpul așteptăm să vină altcineva să ne finanțeze, să ne rezolve problemele. Aici trebuie privite lucrurile cu rigoarea necesară și cu realism”, a precizat acesta.

„Este o părere pur personală și am dreptul să o spun, este această iluzie cu statul minimal, că românii vor stat minimal. Nu vor stat minimal, vor impozite mai mici”, a mai afirmat guvernatorul Băncii Naționale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.