Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mugur Isărescu sparge isteria politică: Gândirea rațională ne împiedică să batem câmpii

Inquam Photos / George Călin
Mugur Isărescu

Singura constantă a dezbaterilor publice trebuie să fie gândirea raţională, care dă puterea de judecată şi fereşte gândirea critică să bată câmpii, cum se zice în limbaj popular, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la o conferinţă de specialitate, conform Agerpres.

"Se invocă adeseori răspunderea participanţilor la dezbateri, în genere calitatea comunicării publice şi ştim cu toţii că e chiar imperios să fie aşa. Pentru probleme de mare interes grija înţelegerii lor corecte trebuie să se regăsească în acurateţea ideilor. Astfel de dezbateri nu trebuie nicidecum improvizate căci ar fi pierdere de vreme. Dezbaterea largă în societate a temelor majore fără premise clare şi fără scopuri precise este toxică. Cum zicea un mare om politic român, Ion.I.C. Brătianu, astfel de acţiuni trebuie să aibă măsură. A te lămuri în privinţa configuraţiei unui model de economie presupune o metodă de reperare a ideilor, o consecvenţă cu intenţia iniţială, o procedură de stăpânire a gândului, de eliminare a părerilor spontane şi a expresiilor emoţionale. Înseamnă o metodică a discuţiilor. Cât am fi de prinşi de intensitatea dezbaterilor nu trebuie să pierdem din vedere că fiecare trebuie să caute soluţia corectă. Într-un fel manifest, dezbaterile publice sunt dezbateri ştiinţifice. Singura constantă a dezbaterilor publice trebuie să fie gândirea raţională, care dă puterea de judecată şi fereşte gândirea critică să bată câmpii, cum se zice în limbaj popular", a menţionat Mugur Isărescu, la dezbaterile pe tema "Modelul Economic românesc în Uniunea European゠România - Orizont 2040".

Totodată, guvernatorul BNR a subliniat că cercetarea este "cam timidă social, deşi este bine situată din punct de vedere al muncii de cercetare".

"Mă bucură faptul că văd aici cercetători şi-i invit să fie mereu acolo unde au loc dezbateri pe teme de economie. Voi faceţi lucruri bune nu numai atunci când daţi tonul în cunoaşterea exigenţelor gândirii ştiinţifice. În fapt, cercetarea noastră este cam timidă social, deşi este bine situată din punct de vedere al muncii de cercetare. Ştiinţa economică pe care o serviţi este o ştiinţă socio-umană şi tocmai de aceea cercetătorii fac dovada că îşi respectă profesia şi prin calitatea fluxurilor de idei despre economie care sunt în societate. La fel cred, domnule rector, despre cercetarea din universităţi, care este cu prevalenţă fundamentală, dar nu se poate rezuma potenţialul cercetării academice la atât, ci este necesar să fie pe platforma socială a cercetării aplicate. Nu ezit să spun acum că şi mediul de afaceri nu ar trebui să-şi frământe ideile despre afaceri şi profit în suc propriu, ci are obligaţia de a susţine cercetarea, de a apela la cercetare, de a face cercetare. Sunt astfel convins că dacă vom conlucra mai mult vom reuşi să creionăm profilul economiei României. Fie să se întâmple acest lucru", a precizat Mugur Isărescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.