Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Muzeul Prado din Madrid investighează originea mai multor opere de artă din vasta sa colecţie

www.britannica.com
Muzeul Prado din Madrid

Muzeul Prado din Madrid investighează originea a cel puţin 62 de opere de artă din vasta sa colecţie pentru a afla dacă au fost confiscate în timpul Războiului Civil Spaniol (1936-1939) sau în timpul dictaturii lui Franco, informează AFP.

"Muzeul Prado a decis să deschidă oficial o anchetă privind posibilitatea ca unele dintre operele din colecţia sa să provină din confiscări în timpul Războiului Civil sau al dictaturii lui Franco", care s-a încheiat în 1975, a anunţat joi muzeul într-un comunicat.

"Scopul este de a elimina orice îndoială cu privire la originile şi contextul care au dus la includerea (unei opere) în colecţia muzeului Prado şi, dacă este necesar - în conformitate cu legea - de a permite restituirea acesteia proprietarilor de drept", a precizat muzeul, potrivit Agerpres.

Marţi, muzeul publicase o primă listă cu 25 de opere care au fost adăugate "la colecţia (muzeului) de către Comisia pentru apărarea patrimoniului artistic şi care au fost probabil confiscate de către Comitetul pentru confiscarea şi protejarea patrimoniului artistic în timpul Războiului Civil", un organism înfiinţat de Francisco Franco în timpul Războiului Civil.

În 48 de ore, lista a crescut la 62 de opere.

Printre acestea se numără picturi de François Boucher, Jan Brueghel cel Tânăr şi impresionistul spaniol Joaquín Sorolla.

Prado a declarat că a înfiinţat o echipă de investigatori condusă de Arturo Colorado, un expert în patrimoniul cultural şi în Războiul Civil, pentru a determina provenienţa operelor din colecţia celebrului muzeu, urmând să publice un raport în luna ianuarie.

Dintre primele 25 de lucrări identificate, 17 tablouri au fost donate muzeului între 1940 şi 1942, în timp ce alte şase au fost transferate iniţial la Museo de Arte Moderno din Madrid în 1942-1943 şi achiziţionate ulterior de către Prado.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.