Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Național: Ghiță, 'stors' informativ de americani

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Sebastian Ghiță

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme ale zilei din presa de mâine:

National:

In urma cu aproape trei luni, dezvaluiam in exclusivitate mutarea soc a lui Klaus Iohannis, presedintele Romaniei cerandu-i noii „eminente cenusii” a Administratiei Trump, Mike Pompeo, in timpul vizitei oficiale efectuate la Washington, sprijinul CIA pentru „extragerea” lui Sebastian Ghita din Serbia. Iar operatiunea comuna stabilita atunci si care a fost denumita „Orasul Alb” prevedea ca, inainte ca omul care deja zguduise sistemul romanesc de siguranta sa ajunga pe mana anchetatorilor din tara, „stoarcerea” informativa a acestuia sa fie efectuata exclusiv de catre oameni ai republicanilor din Departamentul de Justitie al SUA.
Iar dupa cum reiese din informatiile de ultima ora intrate in posesia noastra, cei doi agenti americani de informatii care s-au aflat in ultimele doua luni si jumatate la Belgrad nu doar ca l-au „spart” informativ pe Sebastian Ghita, dar rezultatele par a fi  peste orice asteptari. De altfel, insusi Ghita ar fi pus la randul sau conditia ca nu cumva sa fie audiat sub stare de juramant de catre autoritatile romane, pana ce nu le spune americanilor tot ce are de spus. Si fie ca a avut ce… Cert este insa ca „minunea” s-a intamplat si, pe banda rulanta, tot felul de „probleme tehnice” au impiedicat audierea lui Ghita, fie ea audio sau video, de catre magistratii de la Bucuresti. Si chiar daca aceste „caderi de semnal” nu mai par in zilele noastre la fel de SF, orice masina operativa a agentiilor americane avand posibilitati tehnice nelimitate de interceptare sau blocare a oricarui  sistem de comunicatii, cert este ca, gata, „audierea paralela” a lui Ghita tocmai ce s-a finalizat. Iar in aceste zile, dupa cum sustin sursele noastre, se lucreaza doar la lamurirea anumitor aspecte. Si uite cum „noul Pacepa” i-a dat Americii republicane noile „tinte” pentru justitie. Iar panica din sistem este atat de mare incat, din cate se aude, fosti apropiati ai miliardarului de casa al SRI-ului, precum Victor Ponta sau George Maior au intrat in criza de timp fortand crearea unei noi constructii politice pentru a se putea prezenta apoi, la randul lor, „victime”  colaterale, dupa modelul lui Traian Basescu.
Insa cel mai important aspect al „spovedaniei” exclusive a lui Sebastian Ghita catre americani este faptul ca republicanii vin acum sa preia butoanele parteneriatului stategic cu un bagaj informational uluitor, care le permite sa nu mai depinda de „mapele” prezentate de alte structuri, fiecare cu interesele sale. Asa ca nu mai sunt posibile nici „blaturile” dintre structuri, modalitate prin care au fost inchise in ultimii ani nenumarate anchete interne… (Mai multe detalii AICI)

Jurnalul:

Concurenţa pe care o fac, în ultimii ani, companiile aeriene low cost celorlalte tipuri de transporturi, pare de neoprit. Blue Air, Wizz Air şi Ryanair au înregistrat creşteri constante, de peste 10% pe an, fiecare, iar Vola.ro, care vinde bilete de avion, a raportat o creştere de 51% în 2016, faţă de 2015, şi se pregăteşte de un nou record, anul acesta. La succesul acestor companii a avut o contribuţie semnificativă şi colaborarea cu agenţiile de turism din România, care nu au mai obţinut discounturi de la Tarom şi celelalte companii mari. Şi cursele interne au crescut vânzările low cost.
Aeroportul Henri Coandă, pe care se înregistrează cel mai mare trafic aerian din țară, a avut în primele şase luni ale acestui an 6 milioane de pasageri - cu 20% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Topul companiilor care efectuează cele mai multe zboruri este deschis de Tarom, urmat de Wizz Air, Blue Air, Ryanair şi Lufthansa. În acest clasament, compania de stat înregistrează pierderi record, iar cele trei companii low cost au creşteri spectaculoase, de la un an la altul. Una dintre explicaţiile pentru pierderile colosale de la Tarom este concurenţa directă cu zborurile low cost, la care se adaugă lipsa totală a unei strategii pentru a atrage agenţiile de turism. Un bun exemplu ar fi ruta externă Bucureşti-Roma, pe care Tarom ar fi putut să câştige prin vânzarea biletelor prin agenţiile de turism, însă acestea nu au nimic de câştigat dintr-o astfel de colaborare. Pe aceeaşi rută operează companiile de zboruri low cost, care oferă preţuri chiar mai mici decât la tren sau la autocar, pentru două ore de călătorie. (Mai multe detalii AICI)

Romania Libera:

Statul trebuie să-și exploateze resursele subsolului. Susțin acest lucru cu tărie. Împărtășesc crezul liberal potrivit căruia capitalul este mai important decât mediul, fără ca primul să-l distrugă pe al doilea. Investițiile nu trebuie să fie sălbatice, ca pe vremea căutătorilor aurului negru din America începutului de sec. XX. În secolul XXI se pot face afaceri profitabile și proteja mediul în același timp.
Susțin libera circulație a capitalului. Cu o condiție esențială: afacerile Statului să respecte cu strictețe legea, iar contribuabilii să beneficieze de pe urma lor, pentru că sunt banii lor în joc, iar Statul are obligația să-i gestioneze eficient.
Din păcate, nu acesta este cazul proiectului Roșia Montană, pe care guvernul PSD se pregătește să-l resusciteze renunțând la declararea zonei drept patrimoniu UNESCO.
Deși liberal, mi-e imposibil să susțin exploatarea minieră de la Roșia Montană. Nu am deloc încredere că PSD va gestiona eficient profitul pe care Statul român îl poate obține de pe urma exploatării miniere. Există riscul real ca acesta să fie sifonat de politicienii corupți din PSD și clientela de afaceri a partidului.
Desigur, social-democrații pretind că nu vor ca România să plătească despăgubiri de 4,4 miliarde dolari către firma Gabriel Resources Ltd., compensații solicitate în procesul de arbitraj deschis la un tribunal constituit sub auspiciile Centrului Internațional al Băncii Mondiale pentru reglementarea disputelor legate de investiții (ICSID). Gabriel Resources acuză autoritățile române că, „prin acțiuni și lipsă de acțiuni“, a blocat implementarea proiectului de exploatare minieră, fără nicio compensație, și a cauzat companiei „pierderi semnificative“.
Cred că motivele pentru care PSD resuscitează astăzi afacerea „Roșia Montană“ sunt de ordin economic și juridic. Pe de o parte, Guvernul Tudose a rămas cu vistieria goală după politicile populist-iresponsabile din ultimele luni; pe de altă parte, vor să acopere ilegalitățile săvârșite în această mega-afacere. Adevărul este că acest proiect e o imensă ilegalitate, de pe urma căreia Statul poate pierde enorm. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Dosarul nord-corean a revenit pe masa Naţiunilor unite. In urma noului test nuclear realizat de regimul de la Pheniain duminică în zori, Consiliul de securitate ONU s-a reunit în urgenţă pentru a căuta un răspuns acesti noi sfidări. Comunitatea internaţională a condamnat déjà de o manieră cvasi-unanimă noua experienţă a Coreii de nord care reprezintă al 6-lea ei test atomic. Până şi China, principalul aliat al regimului condus de Kim Jong-Un, a protestat oficial denânţând însă totodată « ameninţările americane la adresa ţărilor care ar mai face afaceri cu Coreea de nord ». Moscova a chemat părţile la dialog în dosarul nord-corean şi a criticat şi ea poziţia Statelor unite care « nu vorbesc decât limbajul sancţiunilor ». Pentru preşedintele american Donald Trump, acest al 6-lea test nuclear nord-corean este o adevărată sfidare, atât diplomatică cât şi militară. (...)
Kim Jong-Un, « mare strateg »?
Când a ajuns la putere, tânărul Kim Jong-Un era descris drept o marionetă, un lider ce urma să fie manipulat de vechea gardă de la Phenian. « Situaţia sa era precară ; era fără experienţă ; era ilegitim pentru că era de abia al treilea fiu al tatălului său. In fapt, singura sa legitimitate era că fusese ales, târziu, de tatăl său, Kim Jong-il, ca să preia conducerea ţării » reaminteşte Le Monde.
Intr-un lung portret schiţat liderului comunist, ziarul francez de seară notează că « a fost o mare eroare să-l subestimăm pe Kim Jong-Un. Amploarea acestei greşeli nu se măsoară decât azi. Inteligent, pragmatic şi hotărât, Kim nu a ezitat nicio clipă să-i elimine pe toţi cei – inclusiv din familia sa – de care se temea » notează un cercetător de la universitatea din Seoul citat de Le Monde. De decenii la rând, liderii nord-coreeni estimează că singura lor şansă de supravieţuire este să aibă o forţă de disuasiune. Numai aşa vor putea negocia în poziţie de forţă cu americanii reglarea globală a situaţiei din peninsula coreană, o situaţie care deocamdată ţine doar de un armistiţiu semnat acum 64 de ani. (Mai multe detalii AICI)

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.