Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nagorno-Karabah - Franţa, Rusia şi SUA reafirmă importanţa Grupului de la Minsk

SUA, Rusia şi Franţa au reafirmat joi importanţa Grupului de la Minsk pentru reglementarea conflictului din Nagorno-Karabah, grup pe care îl coprezidează, în timp ce Turcia revendică un nou format de negocieri din care să facă parte, informează AFP.

Franţa, Rusia şi SUA "îndeamnă Armenia şi Azerbaidjanul să profite de armistiţiul actual pentru a negocia un acord de pace durabil şi viabil sub egida copreşedinţiei Grupului de la Minsk", au declarat şefii diplomaţiilor rusă, franceză şi americană într-o declaraţie comună.

Cele trei capitale cer părţilor "să-i primească imediat ce va fi posibil pe copreşedinţi în regiune şi să se angajeze în negocieri de fond pentru soluţionarea tuturor problemelor în suspensie, potrivit unui calendar agreat", adaugă Serghei Lavrov, Jean-Yves Le Drian şi Stephen Biegun.

Fondat în anii 1990 după un prim război între Armenia şi Azerbaidjan, Grupul de la Minsk al OSCE este însărcinat cu medierea în conflictul din Nagorno-Karabah, republică autoproclamată populată majoritar de armeni care face parte din Azerbaidjan.

Însă Rusia a jucat un rol crucial pentru a pune capăt luptelor recente dintre Armenia şi Azerbaidjan, confirmând statutul său de arbitru regional.

Acordul de încetare a focului încheiat sub auspiciile sale pe 9 noiembrie a arătat de asemenea influenţa crescândă a Turciei, aliata Azerbaidjanului, care va pune în aplicare cu Moscova un "centru de coordonare" însărcinat să supravegheze respectarea armistiţiului.

Citește și: Dezvăluire cu greutate! FBI, descindere la ‘Perla’ lui Sebastian Ghiță! .

Ankara cere de asemenea înfiinţarea unui "nou mecanism", care să asocieze Rusia, Turcia, Armenia şi Azerbaidjan şi care să înlocuiască Grupul de la Minsk în reglementarea conflictului din Nagorno-Karabah.

Azerbaidjanul a cerut la rândul său excluderea Franţei din mediere, după ce Senatul francez a votat un text care cere recunoaşterea Republicii Nagorno-Karabah.

Franţa, Rusia şi SUA au cerut de asemenea "retragerea completă şi fără întârziere a tuturor mercenarilor străini din regiune" şi au îndemnat toate părţile "să faciliteze această plecare". Turcia a fost acuzată că a trimis combatanţi sirieni în Nagorno-Karabah pentru a susţine forţele azere, acuzaţie dezminţită de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Mai mult de 900 de combatanţi sirieni proturci s-au întors în Siria după încheierea luptelor în Nagorno-Karabah, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care estimează numărul lor total la peste 2.500

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.