Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NASA va lansa o misiune spre Europa, luna îngheţată a lui Jupiter, pentru a determina dacă aceasta poate susţine viaţa

rfi.ro
cosmos satelit natural Europa luna jupiter planeta

NASA va lansa în 2024 o misiune spre Europa, luna îngheţată a lui Jupiter, pentru a determina dacă aceasta poate susţine viaţa. Agenţia spaţială americană a anunţat vineri că, pentru această călătorie planificată, a ales SpaceX, o victorie majoră pentru compania miliardarului Elon Musk, care are ambiţia de a se aventura şi mai departe în sistemul solar, informează France Presse.

Misiunea Europa Clipper va fi lansată în octombrie 2024 cu o rachetă Falcon Heavy de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida. Contractul are o valoare de 178 de milioane de dolari (151 de milioane de euro).

Misiunea s-a bazat anterior pe racheta Space Launch System (SLS) a NASA, care a înregistrat întârzieri şi depăşiri de costuri, scrie Agerpres.ro.

Întrucât SLS nu este încă operaţională, Falcon Heavy a fost folosită în misiuni comerciale şi guvernamentale de la zborul său inaugural din 2018. Aceasta are o putere de tracţiune de aproximativ 2 300 de tone (22 de milioane de newtoni) la decolare, echivalentul a aproximativ optsprezece aeronave Boeing 747.

Se aşteaptă că orbitatorul să efectueze 40-50 de treceri apropiate în jurul Europei pentru a determina dacă luna îngheţată poate susţine viaţa. Acesta va fi dotat cu camere şi spectrometre pentru a produce imagini de înaltă rezoluţie şi hărţi de compoziţie ale suprafeţei şi atmosferei, precum şi cu un radar pentru a pătrunde în stratul de gheaţă şi a căuta apă lichidă în subteran.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.