Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Naşul ministru, finuţul extremist. Cuplul care faultează România în Europa

Saptamanile trecute a circulat informatia ca unul dintre europarlamentarii alesi pe listele PSD, dar din partea PC, a devenit membru al Partidului Romania Unita si s-a inscris in grupul extremist condus de Marine Le Pen. Nimic surprinzator, pana acum. Migratia politica e un fenomen binecunoscut, cu atat mai des intalnit in randul partidelor mici. Se pare, insa, ca informatia e doar pe jumatate reala. Noul extremist e prezentat in continuare in Parlamentul European ca membru al coalitiei de guvernare din Romania.

Aflam - din informatiile publicate chiar pe site-ul oficial al legislativului european - ca europarlamentarul Laurentiu Rebega e inca membru al Partidului Conservator (ALDE se pare ca nu exista oficial inca), partid de guvernamant. Pentru neinitiatii in politica, poate parea un detaliu nesemnificativ. Pentru un analist, in schimb, poate ridica niste dileme. Dupa experienta "patrulaterului rosu" (Guvernul Vacaroiu, 1992-1996), nicio formatiune politica nu s-a mai asociat la guvernare cu un partid etichetat drept extremist in Europa occidentala. Motivele sunt evidente. Romania are suficiente probleme de imagine, reiterate de presa apuseana, incat la nivel de eticheta - nu stiu cat de reala -, clasa politica autohtona trebuie sa ramana una eminamente democratica. Asocierea cu Frontul National condus de Marine Le Pen poate reprezenta o problema politica, atunci cand cel care gireaza parteneriatul este insusi Guvernul Romaniei.

content-image

Daca europarlamentarul Rebega ar actiona ca membru al Partidului Romania Unita, asa cum eram informati cu ceva timp in urma, atunci adeziunea sa la grupul radical "Europa Natiunilor si Libertatii" ar fi fost o chestiune de pozitionare a formatiunii respective. O optiune individuala, care viza mult prea putin Romania, europarlamentarul respectiv nefiind nici macar ales pe listele PRU. Insa atunci cand un ales al unui partid aflat la guvernare vireaza brusc spre o extrema politica, atunci fie partidul se delimiteaza de el (a se citi exclude), fie Guvernul se delimiteaza de partid. In cazul de fata, n-a existat nicio reactie.

Grupul doamnei Le Pen, al carei partid - sustine presa apuseana - ar fi finantat chiar de la Kremlin, se bucura de sprijinul unui europarlamentar, europarlamentarul e in continuare acceptat de Partidul Conservator, iar Partidul Conservator e un partener de nadejde al social-democratilor care conduc Guvernul. Mesajul scurt: Guvernul nu se delimiteaza de optiunea radicala a domnului Rebega.

Desigur, pentru niste neprofesionisti in politica, toate acestea pot parea detalii. Insa locul neprofesionistilor nu este in Guvern, iar "tehnocratii" (o iluzie inventata pentru a evita raspunderea politica) n-au ce cauta in fruntea unor partide.

Si acum, singura intrebare care conteaza: O parte a Guvernului nostru sustine grupul extremist din Parlamentul European?

Raspunsul implicit este "da", pentru ca finul Laurentiu Rebega n-a fost exclus din partid de nasul Daniel Constantin nici dupa ce s-a declarat fan Le Pen. Probabil, nasul-presedinte asteapta ca proaspatul extremist sa plece singur. Insa in tot acest timp, partidul condus de un ministru al Romaniei gireaza, in fata Europei, grupul extremist din PE.

PS: Ipoteza ca informatiile de pe site-ul Parlamentului European sa nu fie actualizate nu e plauzibila. Fost coleg al domnului Rebega, europarlamentarul Maria Grapini figureaza ca membru al Partidului Puterii Umaniste, deci modificari de ultima ora s-au operat pe site-ul PE.

Un articol de Razvan Zamfir

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.