Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Naștere naturală sau naștere prin cezariană?

Radu Pop

Nașterea este un moment unic și emoționant pentru viitoarele mame, iar alegerea modului în care bebelușul va veni pe lume trebuie făcută în cunoștință de cauză, ținându-se cont de toate particularitățile gravidei și de felul în care a evoluat sarcina, astfel încât orice risc care ar putea pune în pericol viața mamei sau a fătului să fie eliminat sau redus considerabil. De regulă, se recomandă ca nașterea să fie pe cale vaginală, însă există și situații în care acest lucru nu este posibil. Indiferent de modalitatea de naștere, colaborarea cu medicul obstetrician care urmărește sarcina trebuie să fie una strânsă și eficientă, astfel încât bebelușul să vină pe lume în siguranță.

Nașterea naturală este un proces fiziologic și firesc de a aduce un bebeluș pe lume, atunci când sarcina a decurs fără probleme și nu există riscuri pentru mamă sau făt. De regulă, nașterea naturală are loc între 37-42 de săptămâni de sarcină. În unele cazuri, copilul se naște mai devreme de acest termen, în astfel de situații fiind vorba de o naștere prematură. Femeile care aleg să nască natural se vor recupera mult mai repede și își pot alăpta bebelușii la scurt timp de la naștere.

Chiar dacă beneficiile nașterii pe cale vaginală pentru mamă și făt sunt multiple, există și situații în care acest tip de naștere este contraindicat – afecțiuni precum preeclampsia, diabetul zaharat, probleme de coagulare a sângelui, prezentație pelviană sau transversă a fătului, decolarea prematură de placentă, suferință fetală etc. Pentru aceste gravide este indicată nașterea prin cezariană. Aceasta este o intervenție chirurgicală prin care bebelușul este scos printr-o incizie la nivelul abdomenului și al uterului. Nașterea prin cezariană se poate efectua cu anestezie epidurală (mama va fi trează în timpul procedurii și își va putea vedea bebelușul imediat ce vine pe lume), fie cu anestezie generală, însă acest lucru îl stabilește medicul.

Dincolo de modul în care copilul va veni pe lume, este recomandat ca nașterea să aibă loc într-o maternitate modernă, foarte bine dotată, cu secție de terapie intensivă neonatală și medici bine pregătiți. La Maternitatea SANADOR, gravidele beneficiază de o monitorizare atentă a sarcinii – prin consultații de obstetrică-ginecologie, analize de laborator, ecografii de sarcină și alte investigații specifice, dar și de o naștere în condiții de maximă siguranță. Bebelușii născuți la Maternitatea SANADOR sunt îngrijiți în cadrul Secției de Neonatologie SANADOR de medici dedicați și cu o bogată experiență. De asemenea, nou-născuții veniți pe lume înainte de termen beneficiază de cele mai bune îngrijiri pe Secția de Terapie Intensivă Neonatală, dotată cu echipamente moderne, performante, care asigură funcțiile vitale și dezvoltarea armonioasă a acestora.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.