Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nașterea Domnului, restaurare a omului prin Lumina Cunoștinței de Dumnezeu, spune Mitropolitul Nicolae

nasterea domnului

În Pastorala sa la Nașterea Domnului, Mitropolitul Nicolae al celor două Americi amintește că semnificația Nașterii Domnului este restaurarea omului prin aducerea Luminii Cunoștinței de Dumnezeu.

În acest sens, ierarhul îl citează pe Sfântul Atanasie cel Mare, care spunea că păcatul adamic a fost întoarcere de la cunoașterea lui Dumnezeu, adică a Celui Ce este, și, prin aceasta, păcatul a condus la golirea de existență a omului, conform basilica.ro.

„Sf. Atanasie completează explicația despre necesitatea Întrupării Cuvântului pentru ridicarea omului din stricăciune cu cea privind redobândirea cunoștinței Creatorului”, scrie părintele mitroplit, citând în continuare pe Sfântul Atanasie cel Mare.

„Ce folos ar avea cei creați, dacă nu ar cunoaște pe Făcătorul lor? Sau cum ar fi raționali, necunoscând pe Cuvântul (Raţiunea) Tatălui, în Care s-au şi făcut? Căci nu s-ar deosebi deloc de cele neraționale, dacă nu ar cunoaşte nimic mai mult decât cele din jurul pământului. Şi de ce i-ar mai fi făcut Dumnezeu pe aceştia, dacă n-ar fi voit să fie cunoscut de ei?” scrie sfântul în Tratat despre Întruparea Cuvântului.

„Dumnezeu fiind bun îi face părtași de chipul Domnului nostru Iisus Hristos şi-i zidește după chipul şi asemănarea Lui, ca, printr-un astfel de har, cunoscând chipul, adică pe Cuvântul Tatălui, să poată să dobândească prin El înțelegerea Tatălui şi cunoscând pe Făcătorul să trăiască viață mulțumită şi cu adevărat fericită”, mai explică sfântul.

„Nașterea Domnului capătă înțeles adânc prin cuvintele Sf. Atanasie şi ne descoperă în mod minunat dragostea lui Dumnezeu Tatăl, Creatorul, care ne dorește restabiliți în cunoașterea tainelor Sale dumnezeiești prin Întruparea Fiului după chipul căruia am fost creați”, continuă Înaltpreasfințitul Părinte Nicolae.

„Această restaurare a omului se dovedește prin Lumina cunoștinței de care omul se împărtășește din nou prin Nașterea lui Hristos din Fecioara Maria. Iar această lumină este darul cu care Creatorul îl împodobește din nou pe omul aflat până la Hristos lipsit de înțelegere.”

„Privind cu luare aminte la lumea noastră pătrunsă de suferință, frică şi multă neînțelegere, o găsim asemănătoare celei de acum 2000 de ani când s-a născut Mântuitorul”, transmite mitropolitul.

„Minunea din Betleem a adus speranță acelei lumi, în sensul că omul își poate redobândi chipul luminat de slava lui Dumnezeu, că poate redobândi înțelegerea sensurilor lumii și afla calea mântuirii, cea către Dumnezeu.”

„Mai mult decât oricând înțelegem acum, în timpuri de încercare, că avem nevoie de această lumină a vieții. Căci dacă lumea nu o caută și nu dorește să găsească răspunsuri la întrebările acute ale vremurilor noastre conform acestei căutări, creștinii o pot primi și pot deveni luminați, adică înțelegători, cunoscători ai mersului lumii, după exemplul magilor de la Răsărit”, continuă ierarhul.

„Aceștia au învățat de la stea să se închine Ţie, Soarelui dreptăţii, și să Te cunoască pe Tine, Răsăritul cel de sus. Nașterea Domnului, ne spune Troparul, are sensul adânc al cunoașterii lui Dumnezeu care se descoperă făpturii Sale și al separării creștinului de lumea întunericului necunoașterii lui Dumnezeu!”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.