Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce nasturii la femei sunt pe partea stângă și la bărbați pe partea dreaptă?

Mediafax
nasturi barbati femei

Un articol de îmbrăcăminte pe care-l știe mai toată lumea: cămașa. A evoluat într-o varietate infinită de materiale și stiluri, dar o tradiție se menține din vremuri străvechi: pe cămășile doamnelor nasturii sunt pe partea stângă, iar la bărbați pe cea dreaptă.

Motivul este istoric. Când au fost inventați în secolul al XII-lea, nasturii erau extrem de scumpi, ca toate tehnologiile noi. Iar femeile bogate, care erau dornice și și-i puteau permite, nu se îmbrăcau singure - o făceau servitoarele. Din moment ce acestea erau majoritar dreptace ca toți oamenii, era mai ușor pentru cineva să-i încheie din față. Și tradiția se păstrează și în prezent.

Despre cămășile bărbaților circulă câteva teorii. Interesant, subiectul i-a interesat și pe istorici. Chloe Chapin, istorică a modei și doctorandă în American Studies la Harvard University, notează: „Ca regulă generală, multe elemente din moda bărbătească provin de la militari. Accesul la o armă a fost întotdeauna mai important decât altele”.

De aceea, mâna dreaptă a jucat rolul principal și la bărbați, deoarece o armă ascunsă în cămașă era evident mai accesibilă cu mâna dominantă. Desigur, afirmațiile privind poziția nasturilor sunt doar presupuneri, chiar dacă vin și de la oameni de știință.

O certitudine o reprezintă, însă, numărul suprinzător de mare al celor care au aflat doar acum de pozițiile diferite ale nasturilor pe hainele celor după sexe. Pe mediile sociale, ei și-au exprimat mirarea: „Acum am aflat și eu că femeile și bărbații își închid altfel cămășile”; „Eu auzisem doar recent...”; „La naiba, n-o să țin minte niciodată chestia asta cu nasturii”. Oameni moderni și sinceri, care poartă doar tricouri.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.