Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO discută despre crearea de centre de comandă în România, Bulgaria, Polonia şi ţările baltice

NATO

Ministrii apararii din tarile membre NATO vor lua joi o decizie cu privire la crearea de centre de comanda si control în Bulgaria, Polonia, România, Lituania, Letonia si Estonia, în cadrul planurilor de reconsiderare a strategiei de aparare a Aliantei, au declarat reprezentanti ai organizatiei euro-atlantice, citati de BTA.

Aceste centre fac parte din noul ciclu de planificare strategica, în contextul în care NATO face în prezent o tranzitie de la pregatirea unei forte pentru desfasurare rapida în strainatate la consolidarea potentialului de actiune pe teritoriul tarilor membre ale Aliantei. Aceasta noua abordare este impulsionata de tensiunile în crestere cu care NATO se confrunta la Est si Sud, potrivit reprezentantilor organizatiei.
Obiectivul este crearea unei forte interne de reactie rapida capabila sa fie desfasurata în cel mult 48 de ore într-o tara sau regiune din NATO care a primit o amenintare sau care a fost atacata.
Centrele de comanda si control din Europa de Est vor colecta si procesa informatii care vor fi transmise cartierului general al Multinational Corps Northeast de la Szczecin (Polonia). Acesta va coordona activitatile cartierelor generale regionale unde vor lucra experti din statele membre NATO.
Capacitatea fortei interne de reactie rapida va fi triplata, aceasta forta urmând sa fie capabila sa opereze la sol, în aer si pe mare.
Hotarârile privind desfasurarea fortei interne de reactie rapida vor fi luate de Consiliul Nord-Atlantic, organismul decizional suprem al NATO.
În ultimii 10-15 ani întreaga planificare a NATO a vizat mai ales exteriorul teritoriului statelor membre, ceea ce a implicat dezvoltarea unor forte usoare de reactie rapida pentru desfasurare departe de granitele NATO. În prezent, însa, Alianta trebuie sa fie pregatita pentru operatiuni de-a lungul granitelor sale externe, în interiorul teritoriului tarilor membre, si sa poata lansa un raspuns foarte rapid. ''Astfel, statele membre de la granitele NATO vor putea avea controlul sau vor putea raspunde în cazul unui atac. Este nevoie de o regândire a structurii generale a NATO'', a explicat un oficial al organizatiei, sub acoperirea anonimatului.
Ministrii apararii vor participa joi si la lucrarile Comisiei NATO-Georgia.
''Fiecare masura pe care NATO o ia vizeaza apararea. Situatia din Ucraina se poate deteriora, dar acest lucru nu va fi provocat de NATO. Acuzatia ca Alianta joaca un rol în escaladarea conflictului din estul Ucrainei este un nonsens'', a afirmat Oana Lungescu, purtatoare de cuvânt a NATO.

AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.