Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

NATO susţine Ucraina în unanimitate, anunţă Rose Gottemoeller

NATO

Cele 28 de state membre ale NATO susţin fără rezerve Ucraina, confruntată cu cea mai puternică recrudescenţă a luptelor între armată şi rebelii pro-ruşi, a declarat joi secretarul general adjunct al alianţei, Rose Gottemoeller, citată de AFP. "A fost unanimitate la masa consiliului NATO-Ucraina, o susţinere puternică a tuturor aliaţilor pentru Ucraina", a afirmat ea în faţa presei, după vizita premierului ucrainean Volodimir Groisman la sediul NATO din Bruxelles.

NATO a fost alături de Ucraina din 2014, când Rusia a declanşat acţiuni agresive împotriva acestei ţări şi a anexat Crimeea, a arătat Gottemoeller, numărul doi în NATO şi reprezentantă a Statelor Unite, care au o poziţie dominantă în cadrul alianţei. NATO nu va recunoaşte anexarea ilegală a Crimeei, a adăugat ea.

Luptele din estul Ucrainei sunt cele mai intense din ultimii doi ani, a susţinut secretarul general adjunct, reluând cifra de peste 10.000 de încălcări zilnice ale armistiţiului, avansată de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care are observatori pe teren. "Nu trebuie să considerăm asta normal", a mai spus ea. La rândul său, premierul Groisman a apreciat că lumea întreagă este conştientă în privinţa "agresiunii ruse în estul Ucrainei" şi a arătat că Kievul "pune mare preţ pe susţinerea unanimă a aliaţilor".

Răspunzând jurnaliştilor, el a declarat că nu este îngrijorat de o eventuală schimbare a atitudinii Washingtonului după preluarea preşedinţiei de către Donald Trump. "Sunt sigur că noul preşedinte (...) va lupta întotdeauna pentru democraţie şi valorile democratice", a spus el, după care a conchis: "Sunt convins că Statele Unite vor susţine întotdeauna dreptatea, iar dreptatea este de partea Ucrainei", conform Agerpres.

Într-o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Petro Poroşenko, pe 1 februarie, preşedintele american Donald Trump a dat asigurări că doreşte să coopereze cu Kievul şi cu Moscova pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, reaminteşte AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.