Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Neglijența ucide! Stai acasă!

În Italia, coronavirusul omoară un om la fiecare 4 minute. Ieri s-au înregistrat 368 decese și 3.590 noi cazuri de contaminare. În total, până acum, sunt 1.809 morți din 24.747 de bolnavi.

Spania urmează aceeași tendință: ieri au murit 152 de oameni. Bilanțul momentului indică 298 de morți și 2.000 noi cazuri de Covid-19 în 24 de ore (în total: 7.988 bolnavi).  “Aceste date indică faptul că există multe alte cazuri care nu au fost detectate încă și că transmiterea în interiorul comunității este foarte răspândită”, observă Pere Godoy, președintele Societății Spaniole de Epidemiologie, conform El Pais.

O contagiune și o nedepistare care, foarte probabil, se înregistrează și la noi. Pentru că mulți români repetă greșelile italienilor și spaniolilor din ultimele săptămâni.

E dezolant că așa-zisul spirit latin e mai puternic decât instinctul de conservare, chiar și într-o situație de pericol iminent. Și mai grav e că românii nu învață din experiența tragică a italienilor, care au tratat în masă cu superficialitate amenințarea coronavirusului.

În Italia, acum, nu se mai pune problema locurilor în spitale, medicii fiind nevoiți să aleagă între pacienți, în funcție de șansele lor de supraviețuire. În Bergamo nu mai sunt locuri la morgă.

Virusologul belgian Steven Van Gucht avertiza ieri că “persoanele care sunt testate pozitiv au fost expuse virusului cu circa 15 zile înainte” și că efectul masurilor luate acum se va vedea abia peste două săptămâni, potrivit Le Soir. Cu 197 de noi cazuri consemnate în ultimele 24 de ore, Belgia a ajuns la 886 de contaminați. După închiderea localurilor de către guvern, mulți belgieni s-au deplasat, în week-end, în țările învecinate pentru a petrece. Autoritățile au făcut apel la ”conștiința socială” a cetățenilor.

În Franța, ieri au avut loc alegeri locale și, încălcând recomandările anti-coronavirus, pentru a profita de vremea frumoasă mii de parizieni s-au îngrămădit în parcuri, într-o demonstrație frapantă de iresponsabilitate colectivă. În Franța, situația se degradează accelerat, numărul bolnavilor dublându-se la fiecare trei zile: s-a ajuns la 5.437 de cazuri, din care 127 de morți.

Între timp, din cauza neglijenței se alimentează explozia de cazuri care va copleși, inevitabil, și România. Iată de ce e obligatorie eliminarea contactelor sociale în această perioadă critică. Și e nerealist să așteptăm să facă minuni statul – mai ales unul șubrezit de decenii de corupție și incompetență ca al nostru. Sisteme medicale mai performante și țări mai dezvoltate sunt, la câțiva pași de noi, copleșite în aceste zile.

Nu e despre panică, ci despre responsabilitate – față de viața ta și a celor din jur. Stai acasă!

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.