Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negocieri SUA-Iran: Un nou acord de miliarde de dolari, condiționat de situația dronelor oferite Rusiei (FT)

drona iran

Statele Unite fac presiuni asupra Iranului pentru ca acesta să nu mai vândă drone Rusiei, ca parte a discuțiilor privind un acord mai amplu între Washington și Teheran pentru reducerea tensiunilor, notează publicația Financial Times.

Statele Unite insistă ca Iranul să înceteze să mai vândă Rusiei drone de luptă pe care Moscova le folosește în războiul său împotriva Ucrainei, precum și piese de schimb pentru vehicule aeriene fără pilot, au declarat surse anonime pentru Financial Times.

După cum notează Reuters , această știre a venit într-un moment în care Washingtonul și Iranul încearcă să reducă tensiunile și să reia discuțiile mai ample privind programul nuclear iranian. Secretarul de stat american Anthony Blinken a declarat că ar saluta orice măsuri luate de Iran pentru a detensiona "amenințarea nucleară în creștere".

Aceste discuții au avut loc în paralel cu discuțiile de săptămâna trecută privind un acord de schimb de prizonieri. Iranul a permis ca patru cetățeni americani deținuți să fie plasați în arest la domiciliu dintr-o închisoare din Teheran, în timp ce al cincilea se afla deja în arest la domiciliu.

Livrarea de "Shahed" către Rusia

Rusia utilizează în mod activ drone kamikaze iraniene de tip Shahed pentru a lansa lovituri pe teritoriul Ucrainei. Cele mai multe dintre ele sunt doborâte, dar adesea dronele provoacă pagube semnificative.

Potrivit serviciilor secrete britanice, anterior, Rusia a trecut de la primirea de loturi mici de drone din Iran pe calea aerului la loturi mari - cu ajutorul navelor din Iran prin Marea Caspică.

În același timp, Rusia a început deja să folosească propriile drone kamikaze bazate pe tehnologia iraniană împotriva Ucrainei.

Președintele american Joe Biden intenționează să deblocheze 6 miliarde de dolari pentru Iran. În schimb, el intenționează să elibereze cinci americani din captivitatea de la Teheran.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.