Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negocierile dintre Electrica SA și Fondul Proprietatea au eșuat

electrica

Negocierile dintre Electrica si Fondul Proprietatea pentru achizitia pachetelor minoritare de actiuni detinute de FP la cele trei filiale de distributie ale Electrica si la subsidiara de furnizare s-au încheiat fara un acord, dupa ce cele doua parti nu s-au înteles asupra pretului.

Astfel, Electrica a oferit 790 de milioane de lei, în timp ce Fondul Proprietatea a cerut 875 milioane lei.

"În opinia noastra, aceasta oferta reflecta condiții comerciale acceptabile ambelor parți și este fundamentata pe înțelegerea solida a operațiunilor societaților și cunoașterea riguroasa a mediului de reglementare. De altfel, propunerea Electrica SA a fost în linie cu oferta ferma a Fondului Proprietatea din martie 2015 (când cele doua parți au mai purtat o runda de negocieri) și cu discuțiile de data recenta", se arata într-un comunicat al Electrica, potrivit Mediafax.

Furnizorul de energie considera ca oferta FP nu surprinde modificarile cadrului de reglementare survenite ulterior datei evaluarii în opul actualizarii Valorii Activului Net (VAN) și nu are la baza un nivel rezonabil de predictibilitate asupra mediului de reglementare, în lumina modificarilor inopinate recent aprobate de ANRE.

"În aceste condiții, consideram ca prețul propus de FP nu este susținut de o estimare a performanțelor pe termen mediu și lung ale societaților și, mai mult, este unul superior chiar Valorii Activului Net", se mai precizeaza în comunicat.

Fondul Proprietatea a primit pachetele minoritare de actiuni la cele patru filiale ale grupului Electrica de la statul român la înfiintare, în 2005.

"Costul de achizitie" pentru toate cele patru pachete minoritare de actiuni este de 422 milioane de lei, iar FP le-a evaluat la 841 milioane de lei, aproape dublu.

Potrivit deciziei actionarilor din AGA tinuta pe 10 noiembrie 2015, consiliul de administratie al Electrica trebuie sa încheie procesul de negociere pâna la data de 31 martie 2016, încheierea procesului va fi urmata de publicare pretului oferit.

La momentul finalizarii procesului de negociere, consiliul de administratie este obligat sa faca public pretul oferit, fie el acceptat sau nu de catre Fondul Proprietatea, împreuna cu argumentatia economica care a stat la baza ofertei, potrivit deciziei actionarilor.

FP are pachete minoritare la Electrica Distributie Muntenia Nord (21,99%), Electrica Distributie Transilvania Nord (22%), Electrica Distributie Transilvania Sud (21,99%) si Electrica Furnizare SA (22%).

"În continuare, între asteptarile noastre si cele ale reprezentantilor Fondului Proprietatea exista diferente. Este normal ca ambele parți sa urmareasca satisfacerea intereselor actionarilor si investitorilor sai. Chiar daca negocierile nu s-au finalizat cu succes nici de data aceasta, Electrica si Fondul Proprietatea ramân parteneri în continuare, în adevaratul sens al cuvântului. Doresc sa asiguram toate parțile interesate ca vom continua procesul de analiza al unor oportunitati de investitii, pe care însa dorim sa le derulam doar în conditii avantajoase pentru Electrica", a declarat Iuliana Andronache, director general al Electrica SA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.