Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negocierile pentru formarea Guvernului Ciolacu. Mutări grele și posibil cutremur în Coaliție

negocieri

Negocierile pentru formarea Guvernului Ciolacu. Mutări grele și posibil cutremur în Coaliție

În mai puțin de o lună la Palatul Victoria se va instala un nou guvern. Ce se știe foarte clar e că noul premier va proveni de la PSD și numele lui este Marcel Ciolacu.

În ciuda a tot ceea ce se prognoza despre actuala Coaliție PNL-PSD-UDMR, ea a funcționat cu mult mai puține scandaluri decât se anticipa, iar rotația premierilor chiar se va întâmpla. Tehnic actualul premier își va depune mandatul (n.a a se citi demisia), iar apoi totul va continua cu procedurile obișnuite ca pentru formarea unui alt guvern.

Și de aici începe ”nebunia politică” a negocierilor de culise.

Ce știm clar e că potrivit Protocolului:

  • PNL va ceda spre PSD: poziția de premier, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Justiției + Cancelaria premierului
  • PSD va ceda spre PNL: poziție de vicepremier, Ministerul Transporturilor și Ministerul Finanțelor + SGG (Secretariatul general al guvernului)

Numai că deja, în baza mersului de până acum a lucrurilor, a discțiilor și negocierilor lucrurile s-au mai schimbat:

-Sunt șanse mari ca Ministerul Transporturilor să rămână la PSD, iar liberalii să păstreze Ministerul Fondurilor Europene

-Sunt șanse bune ca Ministerul Mediului să fie preluat de PNL și să se scadă astfel ponderea UDMR în Coaliție (de la 3 ministere la 2: Ministerul Dezvoltării și Ministerul Sportului)

-Se discută intens de o structură a guvernului cu 3 fotolii de vicepremier, dar șansele sunt mici

-PSD ar putea să păstreze SGG-ul, la fel cum PNL va păstra Cancelaria premierului

-Deși au existat rumori alimentate chiar de premierul Nicolae Ciucă, acesta nu va figura în structura noului guvern – el va prelua funcția de președinte al Senatului României

-Șefia Camerei Deputaților va rămâne la PSD care o va exercita interimar printr-un vicepreședinte cu atribuții de președinte

-Vor exista schimbări importante la nivelul secretarilor de stat în sensul scăderii numărului acestora și rotații la agenții ale statului în conformitate cu Protocolul agreat al Coaliției

De aici încep calculele în partide:

STIRIPESURSE.RO vă arată schița negocierilor de până acum dintre PSD, PNL și UDMR.

Ministere PSD

Secretariatul General al Guvernului - Marian Neacșu

Ministerul Transporturilor - Sorin Grindeanu

Ministerul Sănătății – cel mai probabil Alexandru Rafila va continua

Ministerul Muncii – posibil să continue Marius Budăi, dar sunt discuții serioase pentru a se scăpa de ”un om imprevizibil”. Dacă se va găsi un om potrivit sunt șanse să fie înlocuit

Ministerul Familiei - Gabriela Firea va continua foarte probabil

Ministerul Economiei – este vehiculat europarlamentarul Mihai Tudose, deși actualul titular Florin Spătaru a devenit mai vizibil în ultima perioadă

Ministerul Agriculturii – gafele repetate și problemele din ultimul timp îl fac pe Petre Daea un candidat foarte bun pentru excluderea din guvern. Este vehiculat numele lui Florin Ionuț Barbu, președintele comisiei de Agricultură din Camera Deputaților. Poate fi și o surpriză.

Ministerul Apărării - Angel Tilvăr va continua

Ministerul Justiției – potrivit Protocolului ar trebui să le revină social-democraților. Sunt discuții pentru rămânerea MJ la PNL cu Cătălin Predoiu, dar PSD ar rămâne astfel fără minister avizator (n.a doar 2 ministere sunt avizatoare – MJ și MFP, iar cum MFP sigur trece la PNL ar urma, logic, ca MJ sa treacă la PSD)

---

În interiorul PNL există mai multe curente de gândire privind nominalizările în noul guvern.

Sunt destui care consideră că PNL este marginalizat în cadrul Coaliției și că ar trebui să aducă în față figuri proaspete și cu greutate politică. Grei din fostul PNL și PDL au cerut conducerii partidului ca la rotația premierilor să asume și să intre în guvern mai mulți din prim-vicepreședinți și din vicepreședinți.

În context și președintele Klaus Iohannis dorește să păstreze o prezență în Guvernul României.

Ministere PNL

Cancelaria premierului: Mircea Abrudean va continua cel mai probabil

Vicepremier: Deși se discuta de rămânerea actualului premier Nicolae Ciucă în cadrul Guvernului Ciolacu, perspectiva pare din ce în ce mai mică și de neluat în seamă. Deși varianta a fost evocată printre altele chiar de președintele PNL, o serie de lideri de marcă ai PNL resping vehement varianta, iar ultimele declarații ale șefului PSD Marcel Ciolacu pecetluiesc soarta acestei variante – Vezi Aici.

Prin urmare poziția de vicepremier va fi preluată de un alt membru liberal al Cabinetului sau va fi împins unul din prim-vicepreședinți. S-a vehiculat numele europarlamentarului Rareș Bogdan, dar e greu de crezut că acesta va părăsi funcția de șef al Delegației României din PE în favoarea celei sezoniere de vicepremiere. Discțiile continuă aici

Ministerul Finanțelor – ”bătălia” s-ar da între actualul titular de la Comunicații și președinte al PNL Sector 1, Sebastian Burduja și fostul ministru Alexandru Nazare. Șanse mici ca să vină la Finanțe consilierul prezidențial Cosmin Marinescu – și doar pentru că atunci Iohannis singur ar deține 3 portofoliu în guvern și ar fi prea mult pentru activul PNL.

Ministerul de Interne – Lucian Bode ar putea continua, dar se discută și o posibilă plecare a sa la partid în favoare unui alt liberal.

Ministerul Educației - Ligia Deca va continua. Are sprijin total din partea președintelui Klaus Iohannis.

Ministerul Fonduri Europene – este dat ca sigur Marcel Boloș

Ministerul Comunicațiilor – Sebastian Burduja ar putea continua dacă nu va prelua portofoliul de la Finanțe. Dacă pleacă este posibil ca Sabin Sărmaș să preia portofoliul.

Ministerul Energiei – foarte posibil ca actualul ministrul Virgil Popescu să părăsească guvernul, dar nu 100%. Discuțiile continuă în PNL pentru acest minister foarte important.

Ministerul Justiției – locul lui Cătălin Predoiu este dat ca sigur dacă ministerul rămâne la PNL.

Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu poate continua fără probleme în ciuda controverselor. Este susținut de președintele României.

Ministerul Mediului: Sunt discuții foarte serioase ca ministerul să treacă la PNL de la UDMR. Vor exista ceva tensiuni, dar nimeni nu se așteaptă ca maghiarii să plece din Coaliție, mai ales că se poate continua fără probleme fără sprijinul lor parlamentar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.