Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicio reformă în educație nu se clădește pe compromisuri

curaj

Am toată încrederea în buna credință a domnului Adrian Curaj, noul Ministru al Educației. Știe ce vorbește, știe ce are de făcut, chiar dacă nu poate să realizeze mare lucru în acest an.

Făcând parte dintr-un guvern tehnocrat, fără o majoritate fixă, explicită, care să îl susțină, e greu de crezut că vom vedea modificări semnificative de legislație în 2016.

Să nu uităm că, încă de acum nouă luni, doamna Andronescu și niște domni sindicaliști (nici nu se putea altfel) se pregăteau să mai dea o lovitură fragilei victorii pe care au obținut-o Miclea și Funeriu cu Legea Educației Naționale, o tentativă credibilă de modernizare a standardelor de calitate din învățământ, nici pe departe însă una completă și de profunzime.

Doar printr-o minune legea nu a mai ieșit din Parlament, blocată subtil chiar de fostul Ministru al Educației, ultimul pe care ni l-a oferit Victor Ponta. Multe i se pot reproșa lui Sorin Cîmpeanu, dar, dacă misiunea sa era să blocheze restaurația ”Andronescu-sindicate”, el s-a achitat de această misiune.

Nu înseamnă că pericolul a trecut. Andronescu și compania au multe de apărat și de recuperat, după pierderile suferite prin Legea Miclea-Funeriu. Unele s-au și obținut prin mici modificări, dar, din fericire, o restaurație ca la carte n-au mai reușit.

Așadar, domnul Curaj poate merge înainte cu reformele. Cea mai importantă ar fi reforma curiculară. Măcar o poate pregăti, chiar dacă ea nu se va transpune în practică de anul viitor. Dacă Iohannis e consecvent și are noroc de o majoritate pusă pe treabă, până la sfârșitul lui 2017, poate da școlii românești ceea ce părinții, copiii și chiar unii dintre profesori așteaptă de 25 de ani.

Ce trebuie să înțeleagă domnul Curaj, la început de drum (un drum anevoios, cu multe obstacole), este că nu va putea rosti un singur cuvânt despre schimbarea în bine a școlilor, liceelor, facultăților și centrelor de cercetare, înainte să spargă buboiul infectat al plagiatelor universitare, răspândit ca o molimă mai ales în lumea politică.

Nu va avea niciun fel de credibilitate ca Ministru al Educației, indiferent câte bune intenții ar avea și cât de bine stăpânește domeniul, dacă nu începe cu o reparație morală pe care o face, în definitiv, tuturor cercetătorilor onești, studenților care muncesc pe brânci pentru un titlu academic, oricare ar fi el.

Frauda universitară, descoperită la cele mai înalte niveluri ale politicii și administrației, este o adevărată cangrenă pentru educația din România, cu efecte de la gimnaziu până la gradele universitare.

Pentru că, în țara în care un prim-ministru al României a furat lucrarea de doctorat și își păstrează încă diploma de doctor, niciunul din cei intrați în sistem nu va înțelege la ce bun toate eforturile pe care le face de-a lungul a 15 ani, dacă e mai simplu să-și procure ”opera” finală, care-i încununează parcursul educațional.

Niciun profesor nu va înțelege la ce bun toate strădaniile de a parcurge zeci și sute de lucrări, dacă cineva poate să ”împrumute” texte de la altcineva și să nu fie sancționat corespunzător.

Ăsta e mesajul pe care trebuie să-l dea domnul Curaj, înainte de orice. Că nu mai merge așa, cu complicități între oameni politici și lumea academică, cu favoruri cumpărate prin lucrări plagiate. Că, desigur, chiar dacă nu vom putea descoperi niciodată adevărata dimensiunea a dezastrului din ultimii ani din sistemul de educație, există un moment zero de la care pornim cu toții, cu onestitate. Or, fără o sancțiune exemplară, la cel mai înalt nivel, acest moment zero nu va exista niciodată.

Dacă domnul Ministru crede că îi va fi mai comod să nu zgândărească hidra politică și, în felul acesta, va avea liniște să-și desăvârșească planul, poate spune de pe acum că și-a ratat obiectivele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.