Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicolas Maduro o numeşte pe şefa Adunării Constituante în funcţia de vicepreşedinte

RTV.net
nicolas maduro

Şeful statului venezuelan, Nicolas Maduro, a numit-o joi pe Delcy Rodriguez, care conduce Adunarea Constituantă, în funcţia de vicepreşedinte, cu ocazia unei remanieri guvernamentale, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Ea îl înlocuieşte pe Tareck El Aissami care a fost desemnat în fruntea noului minister al industriei şi producţiei naţionale. 

Delcy Rodriguez, în vârstă de 49 de ani, este o apropiată a lui Nicolas Maduro care a descris-o ca "o tânără curajoasă, o fiică de martir şi o revoluţionară care şi-a dovedit valoarea în mii de lupte". 

Preşedintele socialist a explicat că această remaniere prin "victoria grandioasă a poporului la 20 mai", data alegerilor prezidenţiale. 

Scrutinul, boicotat de opoziţia care a denunţat o "farsă", s-a soldat cu realegerea lui Nicolas Maduro. La putere din 2013, el a obţinut al doilea mandat până în 2025. 

Rezultatul a fost respins de Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada şi 13 ţări din America Latină care au criticat "neregulile" din timpul votului. 

Delcy Rodriguez s-a aflat la conducerea atotputernicei Adunări Constituante de la înfiinţarea acesteia, în iulie 2017. Un vot urmează să fie organizat pentru alegerea succesorului ei.

Citește și: Comisarul european pentru justiție a cerut o anchetă 'independentă și completă' în cazul asasinării jurnalistei Daphne Caruana Galizia

De formaţie avocat, Delcy Rodriguez a urcat treptat toate eşaloanele în cadrul guvernului, fiind succesiv ministru al comunicaţiilor, apoi ministru de externe. 

De asemenea, ea a condus mişcarea 'Somos Venezuela' (Suntem Venezuela), lansată la începutul anului de Nicolas Maduro pentru a sprijini candidatura lui la preşedinţie. 

La rândul său, Marleny Contreras - soţia numărului doi al puterii venezuelene Diosdado Cabello - a fost numită ministru al lucrărilor publice. 

Puternic afectată de prăbuşirea preţului la ţiţei din 2014, Venezuela, care obţine 96% din venituri din petrol, suferă de o lipsă de devize care a aruncat-o într-o criză acută. 

În cinci ani, PIB a scăzut cu 45%, potrivit FMI, care anticipează pentru 2018 o contracţie economică de 15% şi o inflaţie de 13.800%. Producţia de petrol se află la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.