Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nicu Vlad: Am avut medalii la toate competițiile, rămâne însă dezamăgirea Sîncrăian

www.agerpres.ro
Nicu Vlad haltere

Președintele Federației Române de Haltere (FRH), Nicu Vlad, a declarat pentru AGERPRES că anul 2016 a fost unul bun, cu medalii câștigate la toate competițiile internaționale, atât la seniori, cât și la juniori, dar a menționat că rămâne dezamăgirea reprezentată de cazul de dopaj al lui Gabriel Sîncrăian, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

''Una peste alta am avut un an bun. Am avut rezultate pozitive la toate competițiile la care am participat, cu excepția Jocurilor Olimpice. Avem acea medalie a lui Sîncrăian care în momentul de față este într-o incertitudine totală. Rămâne această dezamăgire. În rest rezultatele au fost bune, mulțumitoare. A fost un an bun și liniștit, în afară de problema cu Sîncrăian. Din păcate asta e o problemă care atârnă mult mai greu'', a spus el.

Nicu Vlad nu a dorit să facă un clasament al rezultatelor, menționând că toți sportivii au muncit pentru medalii și, în consecință, toți trebuie remarcați.

''Au fost mai multe competiții internaționale importante. La începutul anului au fost Campionatele Europene de seniori unde s-au câștigat mai multe medalii. Apoi Campionatele Europene de juniori sub 20 de ani și de tineret sub 23 de ani, unde iar am avut rezultate remarcabile. Atât juniorii cât și cei de la lotul de tineret au obținut 30 de medalii în total. De asemenea, loturile noastre au cucerit medalii și la Campionatele Mondiale de juniori, la Campionatele Mondiale și Europene de cadeți, deci cam la toate competițiile s-au luat. Nu aș vrea să spun că un rezultat a fost mai bun decât altul, sunt mulți copii și sportivi care au muncit pentru medaliile câștigate și merită remarcați toți'', a explicat oficialul FRH.

Citește și: Gigi Becali, REFUZAT de familia Iordănescu

Marea dezamăgire o reprezintă cazul halterofilului Gabriel Sîncrăian, depistat dopat cu testosteron exogen după ce a câștigat medalia de bronz la categoria 85 kg la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. El a fost suspendat provizoriu începând cu data de 30 septembrie de către Federația Internațional de Haltere (IWF), iar la începutul acestei luni Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a confirmat descalificarea lui de la Jocurile Olimpice de vară și retragerea medaliei.

Cu toate acestea, președintele Federației Române de Haltere susține că până la retragerea medaliei mai sunt câțiva pași de făcut, mai ales că COSR nu a primit niciun document oficial din partea Comitetului Olimpic Internațional (CIO).

''Absolut, dezamăgirea anului este cazul Sîncrăian. Am avut o discuție și la Comitetul Olimpic și Sportiv Român, care a încercat să ia legătura cu CIO. Sper însă să primim lucruri mai concrete de la CIO și de la Federația Internațională de Haltere. Am văzut decizia de la TAS, deși noi nu am primit nici măcar o înștiințare legată de cazul Sîncrăian. Și totuși s-a dat un verdict. Sper să primim însă în următoarea perioadă și ceva mai oficial'', a afirmat președintele.

Acesta a adăugat că sunt unele semne de întrebare deoarece cazul Gabriel Sîncrăian a ajuns la Tribunalul de Arbitraj Sportiv fără ca sportivul sau federația să primească o înștiințare privind judecata. ''Cei de la WADA am înțeles că au invocat faptul că sportivul a fost contactat în ultima perioadă, dar am vorbit cu Sîncrăian și mi-a zis că nu s-a întâmplat așa ceva. Iar asta nu e în regulă, să invoci anumite lucruri care nu se pot proba. Normal trebuia ca un reprezentant al sportivului sau cineva din partea noastră să fie prezent la TAS. Dar nici noi și nici el nu am fost înștiințați că se judecă la TAS. Hai că noi ca noi, dar Sîncrăian trebuia să fie înștiințat. El a fost întrebat atunci, la început, dacă vrea să i se analizeze proba B. El a zis 'Da', și asta a fost tot. Iar cei de la WADA i-au făcut proba B, au făcut toate demersurile, au mers la TAS, au obținut verdictul.. dar fără să îl înștiințeze. Asta deși ei spun că l-au contactat în octombrie și că el nu a vrut să fie reprezentat. E ceva la mijloc, pentru că băiatul zice că nu a fost contactat'', a precizat Nicu Vlad.

Chiar dacă Biroul Federal nu a stabilit obiectivele pentru anul viitor, Nicu Vlad este de părere că România nu poate să nu își propună câștigarea de medalii la Campionatele Mondiale și Europene din 2017.''În primul rând așteptăm să vedem ce buget avem pentru 2017. Am început un nou ciclu olimpic și ne dorim să participăm la competițiile internaționale cu cât mai mulți sportivi. Încep cât de curând calificările pentru Jocurile Olimpice de cadeți unde ne dorim rezultate bune. În plus, vor fi în 2017 Campionatele Mondiale, Campionatele Europene... Un obiectiv clar nu am stabilit, dar cu siguranță ne propunem medalii la aceste campionate, nu vom face doar turism, asta e clar'', a spus el.

Întrebat care este halterofilul anului 2016, Nicu Vlad a răspuns: ''Este o întrebare foarte grea. Dacă nu ar fi fost în discuție povestea de la Rio, atunci ar fi fost clar Sîncrăian. Dar așa, este tare greu de spus pentru că au fost mai mulți sportivi medaliați la competițiile internaționale și nu ar fi corect să nominalizez''.

În schimb, președintele FR de Haltere este convins că titlul de sportivul anului trebuie acordat echipei feminine de spadă a României. ''Titlul de sportivul anului revine echipei feminine de spadă a României. Mi se pare corect să fie echipa de spadă pentru că a luat singura aur la Jocurile Olimpice de la Rio'', a precizat acesta, potrivit Agerpres.

Delegația de haltere a României a câștigat o medalie de bronz prin Gabriel Sîncrăian, la categoria 85 kg la total, dar aceasta urmează a-i fi retrasă după ce sportivul a fost depistat dopat.

La Campionatele Europene de seniori, desfășurate în perioada 6-18 aprilie la Forde, în Norvegia, sportivii români au încheiat competiția cu un total de 15 medalii, patru de aur, patru de argint și șapte de bronz. Cristina Iovu (53 kg) a obținut aur la total și aruncat și bronz la smuls, Monica Suneta Csengeri (48 kg) a luat aurul la smuls și bronz la total, Irina Lepșa (58 kg) a câștigat medalii de argint la aruncat și la total, Ilie Constantin Ciotoiu (56 kg) a cucerit bronzul la total, Dumitru Captari (77 kg) a luat bronz la smuls, aruncat și total, Gabriel Sîncrăian (85 kg) a cucerit aurul la smuls și argintul la aruncat și total, iar Gheorghii Cernei (85 kg) a luat bronzul la total.

De asemenea, Federația Română de Haltere a mai obținut în 2016 o medalie de aur la Campionatele Mondiale de cadeți, 31 de medalii (17 de aur, 9 de argint și 5 de bronz) la Campionatele Europene de juniori 2 (Under-15 și Under-17) și 30 de medalii (9 de aur, 11 de argint și 10 de bronz) la Campionatele Europene pentru juniori 1 și Under-23.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.