Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noi DEZVĂLUIRI despre fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, acuzat în cazul BlackCube

revista22.ro
daniel dragomir

Seria dezvăluirilor despre Daniel Dragomir, fostul director din SRI acuzat că ar fi plătit israelienilor de la Black Cube 900.000 euro pentru spionarea și hărțuirea Laurei Codruța Koves, continuă.

Potrivit România Curată, în februarie 2016, Daniel Dragomir a expediat un plic cu un conținut evaluat la 17,4 milioane euro. În interiorul plicului se aflau „obligațiuni de stat la purtător, emise în 1931 de Regalitatea României”. Acesta e probabil cel mai scump plic expediat vreodată în România. Destinația, un oraș din provincie, iar destinatar un expert care a autentificat conținutul ca fiind ”original” și care, cuminte, a expediat înapoi la București plicul.

Expertul, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a declarat pentru România Curată referitor la riscul expedierii pe cale poștală a unor valori de asemenea ordin: ”Ce vă miră? Nu e singurul. Eu zic tuturor că Poșta Română e una din cele mai sigure căi de transmitere a documentelor”.

ALERTĂ la granița cu România! Anunț de ULTIMĂ ORĂ al poliției. Bărbat suspectat că a detonat o bombă

De asemenea, România Curată a obținut dovezi că, în aprilie 2016, evaluatorul tocmit de ex-ofițerul SRI s-a folosit pentru stabilirea oficială a valorii obligațiunilor lui Dragomir de un document cheie emis în 2010 de BNR.

E vorba de un referat care face niște estimări ale evoluției prețului obligațiunilor interbelice în funcție de inflație și dobândă, dar care emite și un ”OK” pentru decontarea lor de către statul român.

Acest document al BNR folosit ca bază pentru evaluarea ”obligațiunilor la purtător” deținute de ofițerul SRI a fost declarat de către Banca Națională a României ca fiind un fals în 2012. În paralel, Ministerul de Finanțe a cerut Băncii Naționale să facă pașii legali referitor la respectivul document, iar BNR a depus în august 2012 plângere la Poliția Română.

Olguța Vasilescu, despre înregistrările obținute de procurorii DNA

S-a deschis un dosar penal, preluat la finalul lui 2014 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (Dosarul nr. 342/P/2014 ), care în 24.02.2016 a dispus ”clasarea cauzei privind faptele de uz de fals și tentativă la înșelăciune, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală” și ”renunţarea la urmărire penală în cauza având ca obiect infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale şi clasarea cauzei privind faptele de uz de fals si tentativă la înşelăciune, întrucât nu există interes public în urmărirea acestuia”. BNR a contestat decizia Parchetului General.

Propus premier, Victor Ponta a reacționat: Un exercițiu politic inteligent

Ce e ciudat în justificarea clasării dosarului de către Parchetul General e că omite să țină cont tocmai de ”impactul public”. Asta deoarece dacă documentul BNR ”este fals”, dar nu e invalidat, atunci toți samsarii de ”obligațiuni de stat de dinainte de Al Doilea Război Mondial” cumpărate pe nimic de la proprietarii anteriori, îl pot invoca pentru a cere în instanță despăgubiri enorme, de ordinul sutelor de milioane de euro din partea Ministerului de Finanțe.

Controversat nu e doar documentul invocat în estimarea obligațiunilor SRI-istului la o valoare astronomică. Însuși evaluatorul tocmit de SRI-ist, e unul penal. Numele lui este Gheorghe Vișoiu și el e unul dintre cei care au ”umflat” valoarea drepturilor litigioase ale unor samsari imobiliari, care pe baza acestor supraevaluări au fost despăgubiți ilegal de ANRP”, apreciază jurnalistul Daniel Befu.

La două luni după ce Parchetul General a închis dosarul penal, fără să tragă concluzii dacă documentul BNR e fals sau nu, evaluatorul SRI-istrului Daniel Dragomir, concluziona că ”obligațiunile interbelice la purtător” ale acestuia sunt enorm de valoroase. Imediat ce obligațiunile i-au fost evaluate la suma de 17,4 milioane euro, Daniel Dragomir și soția sa le-au folosit pentru majorarea capitalului social al firmuliței lor, Peer House Consulting SRL. Dacă până atunci capitalul social al acesteia fusese de doar 1400 lei, în 2016 acesta a fost săltat brusc, prin aport în natură al respectivelor obligațiuni, până la suma de 77.206.020 lei, mai arată România Curată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.