Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noile partide în București: Există o bază pentru unitate?

confuzie

Pe măsură ce noi partide se înregistrează și noi persoane doresc să candideze, apare, inevitabil, ideea unității între noii veniți. Pentru suporterii lui Nicușor Dan, unitatea trebuie făcută în jurul candidatului lor, care are o vechime mai mare și despre a cărui candidatură se știa de ani de zile.

Ciprian Ciucu (independent susținut de M10) susține că Nicușor Dan s-a izolat și că poate fi lăsat în urmă de un alt candidat. Corectă sau nu, ideea este coerentă.

Ciprian Ciucu: „Acum cred că eu sunt cel mai bine pregătit candidat și dacă o să am tracțiune și cu siguranță că voi avea mă aștept, de ce nu, să mă susțină. Acum este șansa mea și în politică și în viață mă ghidez după morală. Nu mă simt incompatibil cu Nicușor Dan, ci cu partidele tradiționale cărora vreau să le iau voturile și electoratul. Cu Nicușor Dan putem să discutăm în acest moment, dar doar atât.”

Citiți și: Exclusiv – Interviu Ciprian Ciucu

Inițiativa România are o altă abordare. Trebuie, spune IR, să se unească toate forțele noi împotriva celor ale sistemului.

„În condițiile în care e aproape cert că partidele parlamentare și Guvernul nu vor schimba legislația electorală în sensul revenirii la alegerile în două tururi de scrutin, candidații dumneavoastră la primării au 0 (zero) șanse de a câștiga. În plus, își vor împărți voturile”, spune o poziție publicată pe Facebook.

„Sunteți liderii singurelor partide democratice noi – cu valori comune –, înregistrate prin decizie a instanței, care și-au anunțat intenția de a candida la alegerile locale din 2016 în Municipiul București. Partidele dumneavoastră reprezintă, la acest moment, singura speranță de schimbare în bine și alternativă la corupția generalizată a partidelor parlamentare”, spune o altă poziție.

Cine sunt noile forțe în politica bucureșteană și ce vor ele

Partidele menționate în apelurile succesive ale IR sunt:

  • M10;
  • Uniunea Salvați Bucureștiul;
  • 200 pentru București;
  • Uniunea Creștin Democrată din România;
  • Mișcarea Liberală.

În cele ce urmează vom compara pozițiile partidelor, atât în ce privește guvernarea națională, cât și cea locală pentru a vedea în ce măsură ele sunt compatibile. Cele mai multe dintre aceste partide sunt - hai să zicem - slab reprezentate în spațiul public. Așa că mă voi uita cel mai atent la programele politice, care (nu râdeți) sunt indicatori destul de modești ai orientării politce reale a unui partid. Acolo unde se poate, voi completa cu alte surse.

m10La alegerile generale, M10 s-a remarcat printr-o platforma care cerea simultan tăieri de taxe și cheltuieli sporite, încercând să rezolve această contradicție logică prin venituri suplimentare rezultate din confiscarea averilor marilor corupți. Unii oameni răi ar putea numi această ofertă naivă (din punct de vedere matematic) sau chiar populistă. O să zic, doar, că doctrina M10 este, în esență, mesianică: ni se spune că se va întâmpla ceva minunat, ce nu putem exprima în calcule și ne va salva pe toți.

La nivel local, M10 nu are un program. Putem spera că din principiile invocate de Ciprian Ciucu la lansare se va naște un program măcar de acum încolo.

usb-logo1USB are un program politic general pe site. Este un document foarte ... tehnocratic, care însă nu indică opțiuni dureroase ci spune, în general, să fie bine ca să nu fie rău. Ceea ce prescrie, în esență, programul USB este o mai mare raționalitate a deciziei politice. Dacă acest program politic va fi baza unei oferte electorale la alegerile parlamentare va fi ridicol. Deocamdată însă, pentru un partid care candidează în local, este acceptabil.

Programul local al USB, publicat după invitația IR citată mai sus începe ca un program de dreapta, cu importanța economiei, dar continuă eclectic și include chiar și măsuri clare de protecție socială.

12705240_611155735700009_8303906496098123341_nDacă alte partide nu au programul pe site, 200 pentru București nu are nici măcar site. Pe pagina de Facebook am găsit textul din dreapta (click pe imagine pentru a vedea la dimensiune mare).

Acesta pare să spună că nu ai nevoie de program și politici dacă ești cu oameni mișto.

UCDRucdr se declară a fi un partid de centru dar, de fapt, este mai degrabă de dreapta, cu tendințe religioase:

„Noi nu confundăm religia cu politica, dar vrem să promovăm în spațiul public valorile bazate pe etică și pe morala creștină; de asemenea, dorim ca societatea să beneficieze de legi drepte, prin care toți cetățenii să fie protejaţi și prin care să li se ofere acestora oportunități egale.”

„Principiul fundamental al dreptății este egalitatea tuturor persoanelor în demnitatea și libertatea dată de Dumnezeu.”

Programul este foarte curățel din punct de vedere filosofic, cu un efort atent de a evita extremismele. UCDR îl susține pe Cioloș. Niște site-uri descriau pe vremuri UCDR ca fiind aripa penticostală a PDL, ceea ce poate să fi fost sau nu adevărat.

mlMișcarea Liberală este libertariană.

„Economistul RECENT se vrea un inginer social care aşează piesele pe tabla de şah a societăţii după cum crede EL că este mai bine pentru oameni! Însă procedând astfel, EL se rupe de realitate, de alegerile şi preferinţele individuale ale fiecăruia dintre noi. Aşadar, singura speranţă pentru breaslă economiştilor şi pentru omenire este şcoala austriaca de economie şi drept! Nu este deloc întâmplătoare atenţia şi simpatia de care se bucura tot mai mult exponenţii acestei şcoli şi scrierile lor în aceste vremuri tulburi şi parcă fără repere intelectuale, morale! Daţi un simplu search pe Google cu termenii: Milton Friedman, Friedrich Hayek, Ludwig von Mises sau Murray Rothbard şi vă veţi convinge! Ei sunt reprezentanţii de seamă ai acelor economişti care nu s-au îmbătat cu vinul intervenţionismului de orice fel şi pentru care iubirea de aproape este mai presus decât iubirea de putere!”.

Nu există program local, deși unele direcții se pot bănui (în sensul anulării de finanțări din bani publici).

Care valori, care principii, care compatibilitate?

Nu putem vorbi de existența unei compatibilități între proiectele partidelor invitate de către Inițiativă România să-și unească forțele. De ce? - pentru că nu ne spune nimeni (afară de USB) care sunt acele proiecte.

Deci trebuie să ne mutăm pe tărâmul alunecos al valorilor. Să zicem că USB (aleasă  pe motiv de senioritate) are în mână un raport privind o investiție necesară pentru București. UCDR, cu abordarea sa moderată ar putea să spună da, hai să facem. ML, însă, va spune probabil nu, pentru că este opusă de principiu sporirii cheltuielilor publice. M10 va răspunde fie: "stați să recuperăm niște bani de la corupți", fie "stați că încă negociem cu Ciprian Ciucu un program politic".

Sau că este vorba de implementarea unor bune practici europene. Cei de la ML cred că proiectul european este cel puțin depășit, dacă nu cumva nociv. M10 este membru al unui grup eurosceptic din Parlamentul European, dar nu știm însă cât euroscepticism a picurat până la nivelul politicii locale.

Bun, atunci ce unește aceste partide. Ele nu sunt noi, UCDR existând de pe vremea PDL, iar M10 fiind construit în jurul unui personaj cu vechime (Monica Macovei).

În schimb, sunt, în general, de dreapta. M10 este de dreapta, deși au existat eforturi de a încorpora și membri mai heterodocși, UCDR este un fel de creștin-democrație, ML sunt libertarieni. 200 pentru București este făcut de întreprinzători privați pentru a atrage experți din clasa de mijloc, adică tot un fel de dreapta.

Mai rămâne USB, care a fost construită ca un vehicul mai degrabă transideologic. Știm despre Nicușor Dan că are și electorat de dreapta (în special dreapta anticoruptă). Vom reveni asupra acestor nuanțe.

Al doilea aspect este că, sub o formă sau alta, ele se descriu ca fiind antisistem și chiar antipolitice. M10, USB și 200 pun în mod destul de evident calitatea umană deasupra opțiunilor politice. ML, ca partid libertarian, crede că politica democratică este o activitate care parazitează respectul față de proprietatea privată și libertatea individuală. UCDR, conform documentelor sale, este prea moderată pentru a fi antisistem. Dar mesajul prin care a răspuns invitației M10 arată, cel puțin, o critică viguroasă la adresa clasei politice.

Nu pot să știu ce este în capul celor de la Inițiativa România. Dar la finalul atâtor paragrafe, rămânem cu o concluzie pe care o puteam intui de la început. La modul ideal, proiectul IR este acela de a pune împreună puterea și voturile dreptei anti-sistem. Plus alegătorii de stânga ai lui Nicușor Dan, ca un fel de bonus.

Citiți și:

Cum vrea să câștige Nicușor Dan Bucureștiul

Exclusiv – Interviu Ciprian Ciucu

Nicușor Dan vs. Ciprian Ciucu: Semnale discrete de adversitate

EXCLUSIV – Interviu cu Nicușor Dan, USB

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.