Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum vrea să câștige Nicușor Dan Bucureștiul

usb-logo1

nicusor-dan2Programul lui Nicușor Dan conține câte ceva pentru fiecare. Pentru dreapta propune focalizare pe creșterea economică. Pentru stânga propune măsuri explicite de protecție socială. Pentru cei care văd dincolo de aparențe, există referiri la rolul Primăriei în educație. Pentru cei ce nu văd dincolo de aparențe există promisiunea de a tripla rețeaua de metrou.

Nicușor Dan își dorește ca Primăria să dezvolte economia orașului, să eficientizeze administrația publică, să cheltuiască mai rațional banul public, să ia deciziile în mod mai transparent. Candidatul mai dorește rezolvarea regimului de proprietate funciară și încurajarea transportului în comun, inclusiv prin folosirea rețelei de căi ferate ca metrou ușor.

Problema aici, așa cum țin minte din campania din 2012, este că aceste căi ferate nu trec neapărat prin multe zone locuite, ci leagă calea ferată de centură de marile platforme construite în timpul comuniștilor. În drumul către platforme se întâmplă ca aceste căi ferate să treacă doar la câțiva metri de locuințele oamenilor. În acele zone există restricții de viteză la doar câțiva kilometri.

În ceea ce privește educația, Nicușor Dan propune construirea de creșe, grădinițe, locuri de joacă. El își propune și revitalizarea vieții culturale a Bucureștiului.

Populația are o serie de așteptări de la primării (curățenie, drumuri, etc.). Primăriile în schimb au atribuții și fonduri care influențează și alte domenii, lucruri despre care nu prea se vorbește. Educația este unul dintre aceste domenii și nu pot decât să salut efortul USB de a lărgi orizontul dezbaterii și de a depăși așteptările. Dacă reușește să transmită mesajul că Primăria poate și trebuie să facă mai mult decât străzi, USB are o șansă să atragă un nou electorat. Eu aș fi mers mai degrabă pe măsuri care influențează starea de sănătate, dar, aici, poate că Dan are informații pe care eu nu le am.

Ca proiecte cu efecte sociale, se dorește revitalizarea piețelor agroalimentare și scăderea prețului gigacaloriei prin construcția de centrale termice în proprietatea municipalității.

Vorbind de protecția socială propriu-zisă, mesajul este cumva confuz. Primul proiect este unul punitiv (stoparea cerșetoriei). De asemenea, protecția persoanelor cu dizabilități este amalgamată în același capitol. Totuși, programul vorbește explicit de adăposturi și locuințe sociale.

Aceste măsuri vor fi, probabil, pe placul unora dintre ONG-urile care îl susțin pe Nicușor Dan încă din 2012 și care i-au reproșat discret lipsa oricărei perspective sociale.

Tot pe placul unor ONG-uri care l-au susținut în trecut va fi și promisiunea de a rezolva problema câinilor vagabonzi, folosind metode care nu includ eutanasierea.

USB mai propune și lărgirea spațiilor verzi, precum și construcția unor baze sportive de cartier. Se dorește și o mai bună protecție a patrimoniului construit

Alte măsuri privesc prevenirea efectelor unui nou cutremur precum și modificarea formei de organizare administrative a Bucureștiului, prin crearea de cartiere care să înlocuiască sectoarele, care să fie gestionate de administratori subordonați primarului general.

Indiferent că se vor mai găsi sau nu hibe în programul lui Nicușor Dan, acesta va beneficia de pe urma faptului că îl are și că poate avea o discuție pe proiecte în timp ce alți candidați încă discută persoane sau valori. Programul este, în același timp, și suficient de generic încât candidatul să nu își epuizeze întreaga muniție.

Publicarea programului este o provocare și pentru Ciprian Ciucu, candidatul M10. Ieri era cea mai nouă față pe eșichierul "noilor partide". Astăzi ... trebuie să vină din urmă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.