Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noua catastrofă de la Kahovka: apa inundă mormintele și există temeri cu privire la izbucnirea unor focare de boli

baraj ucraina

De la Medici Fără Frontiere se dau asigurări, în ciuda îngrijorării autorităților ucrainene, că nu există riscul de răspândire a infecțiilor și că cea mai gravă problemă cu care se confruntă regiunea este lipsa apei potabile.

Sunt zone în regiunea Herson, zona afectată de explozia barajului, unde apa le ajunge oamenilor până la gât şi ei trebuie evacuați cu barca. Este încă prea devreme pentru a cuantifica pagubele și consecințele dezastrului de la Kahovka, dar răspândirea infecțiilor și a bolilor a stârnit deja temeri în rândul autorităților ucrainene, dar și ruse.

Viceprim-ministrul ucrainean Oleksandr Kubrakov a fost primul care a avertizat asupra pericolelor pe care le prezintă minele plutitoare dezgropate de inundații și răspândirea bolilor și a substanțelor chimice periculoase. "Apa deranjează minele care au fost puse mai devreme, făcându-le să explodeze", a declarat Kubrakov la o conferință de presă cu jurnaliştii, miercuri. Ministerul ucrainean al Sănătății a avertizat cu privire la potențiale pericole pentru sănătate cauzate de substanțele chimice din apă și a îndemnat locuitorii să bea numai apă îmbuteliată și sigură și să nu folosească apă de la robinet pentru gătit.

Un alt pericol menţionat de autoritățile ruse este reprezentat de faptul că apa a inundat un cimitir, ceea ce implică riscul potențial de infecții. Un risc care a crescut și din cauza morții a mii de animale în urma inundației.

De la Medici Fără Frontiere (MSF) se dau asigurări, în ciuda îngrijorării autorităților ucrainene, că nu există riscul de răspândire a infecțiilor și că cea mai gravă problemă cu care se confruntă regiunea este lipsa apei potabile.

"Acum nu avem mai multe boli infecțioase, ci mai multe probleme cu accesul la apă potabilă în zona afectată", explică Cyril Cappal, coordonatorul general al MSF în Ucraina, din Nikolaiev.

Sarcina principală a MSF în zonă este, potrivit dlui Cappal, acordarea de sprijin psihologic celor afectați. "Au pierdut totul, casele, câmpurile, hainele... Sprijinul pentru sănătatea mintală este necesar, pentru că mulți pacienți nu acceptă situația".

La sol și pentru a face față inundației, MSF a mobilizat o echipă medicală, care include trei psihologi, un medic, o asistentă și materiale medicale. Organizația a înființat și o clinică mobilă în orașele prin care trec cei evacuați.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.