Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noua tulpină descoperită în India este un motiv de îngrijorare pentru specialiști

romania-actualitati.ro
vaccin

Noua tulpină a virusului SARS-CoV-2, descoperită în India, este un motiv de îngrijorare și de studiu pentru specialiștii. Aceasta conține două mutații în proteina Spike și a fost detectată și în Marea Britanie.

În cadrul campaniei "Vaccin pentru viață", Corina Negrea a stat de vorbă cu Mircea Iliescu, doctor în genetică umană și evoluție la Institutul de educație continuă al Universității Cambridge din Marea Britanie, despre această tulpină și despre efectul ei asupra imunității organismului obținută în urma vaccinării, scrie romania-actualitati.ro.

Mircea Iliescu: Una din mutații e o mutație care a apărut și în California, independent. Deci ne sugerează că ar fi ceva important pentru virus, adică poate să facă virusul să fie mai infecţios. Şi a doua mutație este la poziția 484, celebra poziție care e mutată și în cea din Africa de Sud. În cazul acesta, mutația e un pic altfel. Adică în loc de un anume aminoacid e alt aminoacid. Nu e identică mutația, dar din nou, e la aceeași poziție, care pare să fie foarte importantă pentru capacitatea virusului de a evada răspunsul nostru imunitar și anticorpii pe care i-am avea în urma infecției sau în urma vaccinării.

Reporter: Sunt mutații care, practic, fac aceste variante mai contagioasă...

Mircea Iliescu: Nu știm sigur, se studiază, pentru că sunt mutații noi, adică sunt alte mutații, dar în regiuni de mare interes ale virusului. Studii de laborator preliminare sugerează că ar face virusul mai infecțios. Ştiam de nişte săptămâni de această variantă, dar acum avem o explozie a cazurilor in India; avem 200.000 de cazuri zilnice noi. Se presupune că ar fi datorită acestei variante a cărei frecvență a crescut foarte mult, de aceea este această corelaţie. Deci era, poate, până în 10%, acum, în anumite state, cum este Maharaja sau în jurul Mumbai-ului. Peste 50% din cazuri se datorează acestei variante noi.

În plus, a apărut și în Europa. Din nou Marea Britanie raportează cazurile, pentru că aici, secvențiind o mare parte din cazurile găsite, putem să o găsim - cel puțin 70 de cazuri în Marea Britanie - și acum este ținută sub observație și sunt făcute investigații și se face testare pe scară mai largă în zonele unde a fost găsită.

Reporter: BBC scrie despre chestia asta şi de ce este important de studiat această variantă, pentru că sunt legate de eficacitatea vaccinurilor pe care le avem deja.

Mircea Iliescu: Una din mutații este cea unde există o mutație și în varianta din Africa de Sud, mutație care este asociată cu eficacitate scăzută a vaccinurilor. Cea din Africa de Sud este cea mai îngrijorătoare, în legătură cu eficacitatea vaccinurilor, pentru că studii, și de laborator și unele studii din Africa de Sud, sugerează că răspunsul anticorpilor este mai slab la această variantă. Oricum bănuim că sunt la fel de eficiente vaccinurile pentru a preveni îmbolnăvirea gravă, dar că e posibil să fie mai puțin eficiente în a preveni infectarea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.