Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul grup energetic Rovinari ar adanci dependenta Romaniei de carbune

rovinari

Construirea unui nou grup energetic la Rovinari va face ca România să se adâncească şi mai mult în dependenţa de cărbune, a declarat, joi, într-o dezbatere de specialitate pe tema Conferinţei pe Schimbări Climatice ce va avea loc în luna decembrie la Paris, Ioana Ciută, coordonator campanie pe energie în cadrul reţelei Bankwatch.

'Problema esenţială a proiectului de la Rovinari este că, în România, există o supracapacitate, iar un nou grup la Rovinari înseamnă că această energie se va duce către export. Participaţia României la acest proiect este foarte mică, undeva la 16%, ceea ce înseamnă că pe întreaga durată de viaţă a proiectului, beneficiarul de bază va fi statul chinez. Practic, doar o treime din producţia produsă reprezintă cererea din România. Realizarea unui asemenea proiect nu face altceva decât să adâncească România în dependenţa de cărbune. Trebuie să vedem cum să reducem această dependenţă. România este într-o situaţie fericită faţă de celelalte state din regiune, totuşi. Avem câte un pic din fiecare', a spus Ciută.

Potrivit reprezentantei Bankwatch, una din tendinţele referitoare la mixul energetic din România ar fi eliminarea treptată a surselor de energie cu mare conţinut de emisii.

'În ceea ce priveşte mixul energetic din România, tendinţa ar fi de eliminare treptată a surselor de energie cu mare conţinut de emisii. Un aspect foarte important al acestei poveşti este cel al cererii. Toate aceste enunţuri pe care le-am făcut s-au referit la producţie. E foarte important să luăm în calcul eficienţa energetică şi nevoia scăderii de consum', a precizat Ioana Ciută.

La începutul lunii septembrie, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri a fost mandatat de către Guvern, printr-un memorandum aprobat în şedinţa săptămânală a Executivului, să exercite dreptul de vot în Adunarea Generală a Acţionarilor societăţii Complexul Energetic Oltenia (CEO), în vederea constituirii companiei care va implementa proiectul de construcţie a unui nou grup energetic de 600 MW la Sucursala Electrocentrale Rovinari, din cadrul CEO.

Conform Executivului, proiectul de tip 'Green/Brown Field' va fi realizat de o societate cu capital mixt la care vor participa China Huadian Engineering Co. Ltd. (CHEC), cu un aport iniţial, în numerar, de cel puţin 30% din totalul capitalului social necesar realizării investiţiei şi cu asigurarea ulterioară a finanţării, şi Complexul Energetic Oltenia (CEO), cu aport în natură (terenuri şi construcţii).

Valoarea totală a proiectului, estimată prin studiul de fezabilitate, este de 847,639 milioane euro, cu o perioadă de recuperare a investiţiei de aproximativ 12 ani şi o durată de viaţă de 30 de ani, punerea în funcţiune fiind prevăzută pentru anul 2019.

Implementarea proiectului, care va utiliza drept combustibil de bază lignitul de la carierele Roşia, Tismana şi Pinoasa, ce aparţin CEO, va aduce avantaje substanţiale Complexului Energetic Oltenia, dar şi economiei româneşti, în general.

Printre avantajele aduse de proiect se numără faptul că acesta reprezintă o investiţie de aproape un miliard de euro, în condiţiile în care, de 25 de ani, nu s-au făcut investiţii majore în sistemul termo-energetic din România, asigurarea, din ţară, a unei părţi din echipamentele şi materialele necesare în construcţia şi exploatarea noii centrale, asigurarea forţei de muncă pe perioada implementării proiectului (circa 4.000 de locuri de muncă), vânzarea, către noul grup energetic, a unei cantităţi de lignit de 4,6 milioane tone anual, ceea ce înseamnă securizarea a 3.000 de locuri de muncă şi crearea a 1.800 de noi locuri de muncă, asigurarea, contra cost, a serviciilor de întreţinere şi reparaţii cu personalul CEO, asigurarea stabilităţii şi securităţii sistemului energetic românesc.

Asociaţia Bankwatch România, Greenpeace România, 2Celsius şi Institutul Cultural Francez au organizat, joi, o sesiune informativă pe tema Conferinţei pe Schimbări Climatice ce va avea loc în luna decembrie la Paris.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.