Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noul președinte al Consiliului European, Charles Michel, și-a enumerat prioritățile

BBC
Charles Michel

Noul preşedinte al Consiliului European, belgianul Charles Michel, a promis vineri o Europă "încrezătoare şi sigură pe ea", lider în lupta împotriva schimbărilor climatice, la preluarea funcţiei de la predecesorul său, polonezul Donald Tusk, relatează AFP şi DPA, potrivit Agerpres.

"Vreau o Europă încrezătoare, sigură pe ea şi hotărâtă", a subliniat el în marele hol al clădirii Consiliului de la Bruxelles, în faţa unei audienţe formate în principal din funcţionari veniţi să îşi ia la revedere de la Tusk şi să îi ureze bun venit noului titular al funcţiei.

Într-un scurt discurs, după ce i-a adus un omagiu lui Donald Tusk, fostul premier belgian şi-a prezentat priorităţile, în special dorinţa de a face din Europa "liderul mondial al economiei verzi".

"Trebuie să găsim o cale care să funcţioneze pentru toate ţările", a dat el asigurări.

Una dintre marile provocări imediate va fi găsirea unui consens până la mijlocul lunii decembrie la primul său summit european în calitate de preşedinte al Consiliului, instituţie care îi regrupează pe şefii de stat şi de guvern din UE, asupra obiectivelor climatice pe termen lung ale UE.

Patru ţări nu şi-au asumat deocamdată obiectivul de a fixa ca 2050 orizontul pentru o Europă neutră în privinţa emisiilor de gaze cu efect de seră, în special Polonia, care este îngrijorată de eforturile foarte mari pentru economia sa încă extrem de dependentă de cărbune în timpul tranziţiei energetice.

Polonezul Donald Tusk, care tocmai a fost numit la conducerea Partidului Popular European (PPE, dreapta europeană), a fost aplaudat îndelung şi călduros, după cinci ani petrecuţi la preşedinţia Consiliului.

"Marca noastră comună şi obiectivul nostru comun sunt şi trebuie să fie unitatea Uniunii Europene", a reamintit el înainte de intervenţia lui Michel.

"Europa este cel mai bun loc din lume, cel puţin atât timp cât rămâne continentul libertăţii şi statului de drept, locuit de o comunitate conştientă de istoria sa şi de cultura sa", a mai afirmat Tusk.

El şi-a comparat mandatul cu un lungmetraj scris de maestrul suspansului, Alfred Hitchcock, care spunea despre scenariul unui film bun că trebuie "să înceapă cu un cutremur", iar tensiunea creşte până la deznodământ, invocând în special criza datoriilor din Grecia şi Brexit-ul.

"Voi avea propriul stil, deschis la dialog şi angajat să construiesc punţi", a promis Charles Michel.

"Şi poate că voi fi mai prudent în postările mele pe Twitter, cel puţin la început", a mai spus el adresându-i-se lui Donald Tusk, a cărui influenţă pe reţelele de socializare a crescut de-a lungul anilor, până la remarci uneori tăioase, în special în privinţa clasei politice britanice şi a Brexit-ului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.