Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Noutățile anului școlar 2021/2022 - Ce au pregătit miniștrii Educației și Sănătății pentru elevi

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam școală elevi

Printre noutățile acestui an școlar se numără lipsa prevederii marcării circuitelor din interiorul școlilor, fiind trecută doar „stabilirea circuitelor funcționale”, se arată într-un draft al Ordinului comun al ministerelor Educației și Sănătății, care stabilește regulile pentru deschiderea fizică a noului an școlar, obținut de Edupedu.ro. Rămân, în schimb, dispenserele / flacoanele de dezinfectant pentru mâini de la intrarea în școală, pe coridoare și la intrarea în fiecare clasă. Alături de această măsură, este obligatorie spălarea/dezinfectarea mâinilor la intrarea în școală, înainte de intrarea în clasă și după folosirea toaletei sau strănut/tuse, prevede documentul.

De asemenea, intervalul de minimum o oră între schimburi la orele de sport a fost eliminat. Anul acesta, „intervalele aferente pauzelor pot fi stabilite în mod eșalonat, astfel încât timpul de suprapunere al acestora să fie minim”.

A mai fost eliminată și prevederea care spunea că activitățile în timpul pauzelor și supravegherea elevilor „se realizează astfel încât să se evite formarea de grupuri de elevi din alte clase”. Elevii vor fi, însă, în continuare supravegheați în timpul pauzelor pentru menținerea distanțării fizice.

Totodată, la activitățile sportive a mai fost eliminată regula care spunea că „jocurile și alte activități care implică formarea unor grupuri vor fi organizate cu respectarea distanței maxim posibile dintre elevi”.

În ceea ce privește sportul, a mai fost eliminată regula care spunea că „se pot desfășura doar jocurile sportive care permit distanțarea fizică, de preferat în aer liber, dacă condițiile meteorologice permit”.

Sălile de clasă trebuie în continuare să fie amenajate astfel încât să fie asigurată distanțarea fizică de minimum 1 metru între elevi, iar dacă spațiul nu permite atât, atunci trebuie amenajat în așa fel încât să se permită distanțarea maximă posibilă.

Clasele vor trebui să fie aerisite minimum 30 de minute înainte să intre elevii la ore, apoi în timpul pauzelor minimum 10 minute și la finalul zilei pe cât este posibil.

A fost eliminată măsura care spunea că „se recomandă evitarea experimentelor practice care necesită mișcare și/sau interacțiune strânsă între elevi”. Dar, cu toate acestea, laboratoarele nu pot fi organizate nici în acest an, deoarece principiul enunțat în regulamentul nou este „1 clasă de elevi, o sală”.

Masca poate fi medicală sau textilă și este purtată în incinta școlii, la interior. Nu se mai face precizarea expresă că trebuie purtată și la exterior, potrivit documentului citat. „Masca de protecție este obligatorie pentru întreg personalul unității de învățământ și va fi purtată în sălile de clasă, în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unității de învățământ și în timpul pauzelor.”

”La orele de specialitate din învățământul vocațional este obligatorie purtarea măștii de protecție, cu excepția orelor de studiu ale instrumentelor de suflat.”

”Masca de protecție nu este obligatorie în cazul preșcolarilor, indiferent de vârstă, precum și în timpul tuturor orelor de educație fizică”, potrivit documentului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.