Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nu există un impact major asupra relațiilor Turcia-UE de la forarile exploratorii de gaze

ue turcia

Conflictul dintre Ankara și Bruxelles asupra operațiunilor de foraj din Turcia în largul coastei Ciprului este puțin probabil să afecteze într-un mod critic relația UE-Turcia și totuși o decizie a Uniunii Europene de a impune sancțiuni este un mesaj puternic care avertizează Turcia împotriva aplicării unor politici similare in viitor.

Consiliul Uniunii Europene a suspendat negocierile cu Turcia cu privire la acordul global de transport aerian, precum și la Consiliul de asociere și la reuniunile dialogurilor la nivel înalt UE-Turcia.

Consiliul a fost, de asemenea, de acord să reducă asistența de preaderare pentru Turcia până în 2020 și a solicitat Băncii Europene de Investiții să își reconsidere activitățile de creditare în Turcia.

Turcia promite să continue forarea în ciuda sancțiunilor UE

Măsura a intervenit după ce Turcia a lansat o a doua operațiune de foraj la nord-est de Cipru în apele teritoriale cipriote, la două luni după începerea forării în curs de desfășurare la vest de Cipru.

Oficialii europeni și greci s-au grăbit să numească ca fiind ilegale activitățile de foraj din Turcia.

Șeful politicii externe a UE, Federica Mogherini, a denumit noua operațiune de foraj "o altă escaladare inacceptabilă", care încalcă suveranitatea Ciprului.

Turcia a ofensat Bruxelles pentru că a fost "părtinitoare" și nu a acordat atenție ciprioților turci, care au declarat cî Ankara are drepturi egale pentru resursele de combustibili fosili din regiune. Turcia a promis că va continua forarea gazelor de pe coasta cipriotă, în ciuda sancțiunilor UE, spunând că Bruxelles nu a avut nici un cuvânt de spus în această privință.

Măsurile UE nu sunt destul de dure

Tensiunile asupra extracției de hidrocarburi s-au majorat după descoperirea unor rezerve potențiale de gaze în largul coastelor Ciprului, unde există conflicte teritoriale.

Potrivit dr. Zenonas Tziarras, cercetător la Centrul Independent de Cercetare PRIO Cipru, răspunsul Uniunii Europene la acțiunile Turciei a fost mult timp întârziat.

"Aceste sancțiuni nu vor descuraja planurile Ankarei pentru Orientul Mijlociu, oficialii turci au făcut deja acest lucru clar, ceea ce indică faptul că sancțiunile nu erau suficient de severe și că, în general, politica sancțiunilor este mai mult decât ineficientă ", a spus Tziarras.

Totuși, el a sugerat că decizia de la Bruxelles de a impune sancțiuni asupra Turciei a arătat că blocul ar putea lua în considerare o presiune din ce în ce mai mare asupra Ankarei dacă va continua să încalce legea internațională în estul Mediteranei.

"Aș spune că ele reflectă nu numai conștientizarea faptului că Turcia nu mai poate continua astfel de politici fără nici un răspuns, dar și voința UE de a manifesta o hotărâre și o coerență în politica sa externă și de securitate comună pe fondul criticilor privind ineficiența ", a subliniat cercetătorul.

O opinie similară a fost exprimată de Ioannis-Sotirios Ioannou, co-fondator al site-ului analitic Geopolitical Cyprus, care a spus că mișcarea Uniunii Europene a fost în mare măsură simbolică și că este puțin probabil să aibă implicații economice semnificative pentru Turcia.

"Este vorba mai mult de un nivel simbolic: aceste sancțiuni afectează doar un buget anual de 145 de milioane de euro [163 de milioane de euro], pentru care UE și-a exprimat solidaritatea față de un stat membru precum Cipru , dar obiectivul strategic real al Nicosiei este de a crea costuri politice și economice pentru Turcia, pentru ca Ankara să contracareze forajul în ZEE a Ciprului "[zona economică exclusivă a eșuat într-un fel)", a spus Ioannou.

Spat Over Drilling este puțin probabil să afecteze critic relația Turcia-UE

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat companiile petroliere străine împotriva explorării gazului în estul Mediteranei.

Anul trecut, Turcia a trimis gunboats pentru a împiedica compania italiană de petrol Eni de foraj în larg în zonă.

"Politica agresivă a Ankarei în apele Ciprului sună un clopot pentru țările importante din UE, cum ar fi Italia și Franța, deoarece atât ENI cât și Total sunt prezente în zonele economice exclusive ale Ciprului și Egiptului.

Nu uitați că Turcia și-a început politica de reformă în zonă , în februarie 2018, împiedicând ENI să foreze în blocul 3 al zonei economice exclusive Cipru, o politică care a evoluat acum prin forarea proprie ", a spus Ioannou.

El a sugerat că actualul conflict nu va afecta relația UE-Turcia într-un "mod de a schimba regulile de joc".

"Relațiile UE-Turcia s-au confruntat cu o mulțime de probleme în ultimii ani, mai ales după criza din Ankara-Berlin din 2017.

Citește și: Curs valutar - Euro a scăzut spre 4,73 lei

A fost deja o relație specială cu multe sufocări și coborâșuri care nu au legătură directă cu forajul maritim din estul Mediteranei și problema Ciprului ", a subliniat Ioannou.

Potrivit expertului, ambele părți ar putea acum să impună reluarea negocierilor asupra problemei Ciprului, a Uniunii Europene ca mijloc de escaladare și a Ankarei, cu scopul de a aduce problema hidrocarburilor la masa negocierilor.

În același timp, Michel Liegeois, profesor de științe politice din Belgia Université catholique de Louvain, a declarat că râul de operațiuni de foraj a început "o nouă perioadă de relații minime" între Turcia și Uniunea Europeană, sugerând chiar că aceasta ar putea conduce la sancțiuni economice împotriva Ankarei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.