Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Nu-i de ajuns că jupuim contribuabilul cinstit, dar ne şi batem joc de el: Fiscul în slujba condamnatului Dragnea

Ştiu cât de tare te poate scoate din minţi gândul că banii pe care ţi-i ia statul ajung, în mare măsură, în buzunarele hoţilor care conduc România. Dar e îngrozitor când, pe lângă faptul că eşti spoliat, mai eşti şi umilit de nişte decizii imbecile şi de funcţionarii obraznici, cu pile la Partid.

Ce-i de făcut? Înainte de a răspunde la întrebarea asta, hai să ne uităm cum şi-a bătut joc regimul Dragnea de plătitorii oneşti de taxe. „Formularul 600” care a distrus nervii a peste 200.000 de contribuabili este doar nuca de pe colivă. Tot anul 2017 a fost marcat de anunţuri stupide, decizii pripite şi, abia după ce cetăţenii s-au revoltat, PSD a făcut un pas înapoi.

  • Impozitul pe venitul global, prima creaţie a „geniilor” financiare din PSD – la inculpatul Darius Vâlcov mă refer, în primul rând. La 14 aprilie 2017, doamna Olguţa Vasilescu ne explica pe Facebook cum va curge laptele şi mierea: „Vor fi aduși mai mulți români în clasa de mijloc (scad impozitele pentru cei cu salarii mai mici) Se elimină ghișeele! Se elimină birocrația pentru cetățeni! (toate plățile fiscale și depunerile de declarații fiscale vor fi făcute de consultanții fiscali)”. Şi, da, urmau să fie angajaţi 35.000 de consultanţi fiscali. Ce înşiruire de prostii! Suntem în anul 2018 şi nici acum nu şi-au cerut scuze pentru aceste stupizenii.
  • Impozitul pe cifra de afaceri urma să înlocuiască impozitul pe profit. Până la urmă, măsura a fost aplicată doar micro-întreprinderilor.
  • Naţionalizarea pilonului II de pensii: gogomănia lansată de Ionuţ Mişa a provocat un crah al bursei. Până la urmă, PSD s-a mulţumit cu plafonarea contribuţiilor obligatorii la fondurile private de pensii.
  • Ionuţ Mişa, 19 octombrie 2017: „Va mai fi o taxă, în principiu o vom numi taxă de solidaritate (...) de 2% care va reveni angajatorului”! Chiar propriul său şef, premierul Tudose şi-a bătut joc în public de această prostie şi a vrut să-l demită, dar Dragnea l-a salvat, atunci, pe incompetent.
  • Ordonanţa privind „Split TVA”: luni întregi mediul privat s-a chinuit să explice că această măsură va fi un dezastru. „Avem o țară, nu mai vrem să fie jefuită!”, explica, obraznic, Dragnea, în septembrie. În decembrie 2017, după reacţia dură a antreprenorilor, decizia a fost anulată, de facto.

Cam aşa arată haosul din politica fiscală dirijată de Dragnea şi Vâlcov. Nu s-a făcut nici un pas pentru informatizare şi pentru reducerea umilinţelor la care sunt supuşi contribuabilii. În aşa numitul „spaţiu virtual privat”, unde, teoretic, se pot plăti on-line taxele şi impozitele, sunt înscrişi circa 150.000 de contribuabili, în condiţiile în care doar numărul firmelor active din România este de aproape zece ori mai mare. Procedurile de înscriere în SVP sunt atât de încâlcite şi de ostile încât contribuabilii preferă să înfrunte cozile de la ghişee.

Revin la întrebarea: ce-i de făcut? Se apropie momentul în care contribuabilii vor intra în grevă fiscală. Se vor uni 5-10 firme, vor declanşa protestul şi apoi se va rostogoli ca un bulgăre de zăpadă. Pare greu de crezut, dar cine şi-ar fi închipuit în 2012 sau 2014 că, în 2017, sute de mii de români vor ieşi în stradă ca să apere statul de drept? Greva fiscală este aparent un gest extrem, dar vremurile sunt neobişnuite: de pe vremea fanarioţilor, ţara n-a mai fost condusă de un regim atât de anti-naţional.

Soluţia pe termen lung este însă să scoatem PSD de la putere şi să cerem instanţei trecerea în ilegalitate a acestei grupări infracţionale. Nu cred că românii pot accepta să plătească taxe şi impozite pentru un regim de hoţi.

În paralel, dacă am avea o opoziţie parlamentară activă şi inteligentă, s-ar elabora un proiect de reducere a fiscalităţii şi – mai ales! – de simplificare a sistemului de taxare. Orice contribuabil trebuie să poată completa fişele fiscale în aceeaşi perioadă de timp în care completează o banală carte poştală. Dacă România ar fi condusă de un preşedinte adevărat, nu de complicele lui Dragnea, Administraţia Prezidenţială - unde există un departament de politici economice şi fiscale, condus de un consilier cu rang de ministru de stat - şi-ar face un obiectiv din reforma fiscală. Dar domnul Iohannis e absent, iar opoziţia complet lipsită de idei.

Repet cât de des am ocazia: nu-i suficient să strigi „Jos Dragnea”, e nevoie şi de nişte politicieni inteligenţi care să ofere o alternativă.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.