Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Numărătoarea berzelor continuă!

ENEL
enel stalp

Iubitorii de păsări mai au mai puțin de o săptămână la dispoziție să descarce aplicația “Uite, Barza!” și să ajute la numărarea berzelor albe din România, dar și la protejarea acestei specii.

În fiecare an mii de berze sosesc în România pentru a petrece aici sezonul cald. Fiind o specie obişnuită cu prezenţa umană, berzele cuibăresc în principal pe stâlpii de electricitate și sunt expuse riscului de electrocutare. 54% dintre cuiburile din România au prezentat risc de electrocutare pentru berze.  Numai în 2016, Enel a înregistrat peste 230 de accidente legate de păsări, inclusiv berze, astfel încât acest tip de situații reprezintă o problemă reală ce afectează atât păsările, cât și rețelele electrice.

La 31 iulie 2018 se încheie cea de-a doua fază a proiectului dezvoltat de Enel România și Societatea Ornitologică Română (SOR), „Uite, Barza!”. Aplicația mobilă lansată cu mare succes anul trecut, este prima și singura aplicație mobilă din Europa dedicată recensământului berzelor albe. Mai mult, anul acesta versiunea 2.0 a aplicaţiei mobile aduce ca noutate posibilitatea de a semnaliza zonele periculoase pentru berzele albe, trimiţând coordonatele GPS ale cuibului și fotografii ale acestuia.

Numărătoarea berzelor a început la 25 iunie și se va încheia la 31 iulie 2018, iar aplicaţia  încă mai poate fi descărcată aici: http://www.sor.ro/Uite-Barza. Aceasta este perioada propice pentru a număra berzele – puii sunt destul de mari pentru a putea fi observați, iar acum se pregătesc pentru migrația către Africa. Numărătorile care se efectuează mai târziu nu sunt relevante, deoarece berzele albe încep din luna august migrația spre cartierele de iernare.

Ce trebuie să faci pentru a ajuta berzele

“Uite, barza!” este o aplicaţie uşor de utilizat, folosing GPS-ul fiecărui smartphone. Utilizatorul se poate înregistra cu contul de Facebook sau Google, marchează localizarea cuibului de berze și completează informațiile obligatorii. Datele pot fi trimise şi ulterior dacă nu există o conexiune la internet, ajungând în baza de date a SOR și fiind validate de administratorul platformei. Cei mai activi utilizatori ai aplicației sunt recompensați anul acesta cu binocluri și determinatoare de păsări.

Anul trecut, aplicația „Uite Barza!” a fost instalată pe 2.609 de telefoane mobile, iar utilizatorii au introdus în baza de date a SOR un număr de 2.851 de cuiburi. Cel mai îmbucurător lucru a fost că, dintre acestea, 1.070 de cuiburi au fost cuiburi noi, care s-au adăugat celor 5.400 de cuiburi identificate la ultimul recensământ european din 2014.

Mai mult decât un recensământ. O soluție pentru conservarea acestei specii

În urma rezultatelor obținute cu aplicația în 2017, au fost identificate cuiburile de barză care aveau nevoie de susținere şi protecţie. Din 2010 şi până în prezent, companiile de distribuţie ale Grupului Enel în România au instalat pe stâlpii de electricitate aproape 700 de suporturi pentru cuiburile de barză şi peste 4.000 de teci electroizolante pe liniile electrice pentru protejarea păsărilor.

 

Topul orașelor din România cu cele mai multe cuiburi de barză

În urma numărătorii din 2017, a reieșit că județul cu cele mai multe cuiburi de barză este Timiș. Aici au fost înregistrate nu mai puțin de 445 de cuiburi. Topul este completat de județele Arad (253 de cuiburi), Teleorman (223 de cuiburi), Harghita (179 de cuiburi) și Suceava (167 de cuiburi).

Berzele, acasă în București

Pentru prima oară, Capitala are un cuib de barză albă. Prima semnalare oficială a acestei specii a fost făcută cu ajutorul aplicației mobile „Uite, Barza”, aplicație realizată de Societatea Ornitologică Română cu sprijinul companiilor Enel. Mai mult, nu este vorba despre un singur cuib, ci despre două cuiburi de barză albă. Toate se află la periferia Bucureștiului, în zonele de case, nu în zone aglomerate.

Ambele cuiburi se află în sectorul 1, în zona Giulești-Sârbi. Primul dintre ele a fost introdus în baza de date chiar pe data de 25 iunie 2018, prima zi oficială a numărătorii de berze din România cu ajutorul aplicației. După doar cinci zile, a fost semnalat și al doilea cuib, în aceeași zonă, dar la câteva străzi distanță de primul.

Ambele cuiburi recenzate cu ajutorul aplicației se află amplasate pe stâlpi electrici care aparțin companiilor Enel. Cuiburile au fost verificate deja de ornitologi și de electricieni și la niciunul dintre ele nu există riscuri de electrocutare pentru păsări. Firele electrice de pe stâlpi sunt izolate, nu prezintă risc de scurtcircuit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.