Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alianța care îi va permite României să nu rămână izolată în UE

romania ue

Ziarul Financiar:

Privind la toate jocurile de alianţe care se refac astăzi pe continent şi nu numai, România nu poate sta impasibilă, fără nicio iniţiativă, la refacerea structurilor de forţă din cadrul Noii Uniuni Europene (NUE), după ieşirea Marii Britanii.
Oricât am fi de neînsemnaţi din punctul de vedere al Produsului Intern Brut (PIB) – 160 mld. euro în 2015 faţă de 2.500 mld. de euro PIB-ul Angliei şi de şapte ori mai mult PIB-ul UE – trebuie să luăm aminte la cum Ungaria şi Polonia ştiu să joace cărţile cu foarte mare abilitate.
Asta în pofida faptului că România ar trebui să aibă în realitate, numai dacă privim din punctul de vedere al suprafeţei – 240.000 km pătraţi, exact cât Marea Britanie şi al populaţiei, un cuvânt greu de spus în Uniunea Europeană.
Nu se poate ca Ungaria, cu o populaţie la jumătate din a României şi un PIB de doar 100 mld. euro, să fie atât de vizibilă pe radarele negocierilor de la Bruxelles, iar România să nu aibă niciun punct de vedere şi o direcţie de urmat, interese proprii pe care să le pună la vedere. Este o perioadă în care absolut toate cărţile se pun pe masă şi se refac. Toate alianţele şi înţelegerile anterioare au căzut, iar cum negociem acum ne va aranja drumul în UE şi chiar în lume în următoarele decenii.
Este un moment zero, un moment istoric, aşa cum numai colapsul Uniunii Sovietice şi destrămarea CAER (Comunitatea de Ajutor Reciproc a fostelor ţări din Europa de Est) au mai fost.
Se vede că, deocamdată, ţările se uită în jur după vechile alianţe. Nucleul dur franco-germano-italian, împreună cu Ţările de Jos, s-a pus la masă şi, de fapt, toată lumea aşteaptă din partea Berlinului preluarea leadershipului în NUE (Noua Uniune Europeană).
În niciun caz nu avem aici o formulă de relaţionare specială, din acest punct de vedere percepţia anterioară că România este un aliat puternic în zonă pentru Marea Britanie şi SUA fiind mai mult un dezavantaj astăzi, în noua situaţie.
În pofida prieteniei istorice româno-franceze, poziţia României în războiul din Irak a lăsat răni adânci în relaţia Bucureşti-Paris, doar interesele economice fiind un atu în această direcţie, cu vectorii Société Générale / Renault / Lafarge / GDF Suez. Nu sunt departe timpurile când eram admonestaţi de liderii Franţei că am fi putut mai bine să tăcem.
Pe linia germană, faptul că avem un vorbitor nativ la vârf este un atu, însă nu suntem foarte iubiţi la Berlin, trebuie spus sincer, în pofida intereselor economice uriaşe locale, Germania fiind principalul partener comercial cu 20% din exporturi şi importuri pentru România, precum şi din punctul de vedere al investiţiilor străine directe, la concurenţă cu Austria...
De grupul ţărilor de la Vişegrad (Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia) nu ne putem atinge, Mitteleuropa fiind un spaţiu interzis pentru balcanica Românie. Trebuie admis că, în pofida declaraţiilor, avem legături reci cu slavii catolici, cu Ungaria nici atât, mai ales în noile condiţii, aceasta în ciuda intenţiilor bune de realizare a unei linii comune româno-poloneze din ultimii cinci ani.
Ca urmare, ce-i rămâne de făcut României? Să construiască o mică Antantă în Balcani, ca acum 100 de ani împreună cu Bulgaria, Grecia şi, eventual, aspiranta Serbie la aderarea la NUE? Puţin fezabil. Pragmatic vorbind, dacă vrem să nu ne punem complet la remorca Germaniei, ca să avem un spaţiu de manevră, nu numai că am putea, ca ţară noneuro şi cu 200.000 de emigranţi în Marea Britanie, să căutăm o relaţie specială cu ei, dar să ne uităm unde ne bate inima.
Iar inima noastră bate astăzi în Europa în Italia şi Spania, unde trăiesc 2.000.000 de români sau chiar mai mult. Nimeni nu şi-ar fi imaginat, în urmă cu 25 de ani, ce uriaşă reaşezare demografică se va întâmpla între ţările latine. Fără o strategie specială, aşa cum a fost cea între Turcia şi Germania, sau chiar Portugalia-Franţa/Germania, unde pe relaţii instituţionale au fost absorbiţi milioane de imigranţi, românii au mers în Italia şi Spania în masă doar conduşi de limbă şi de un substrat comun de comportament, care a fost ca un magnet.
Suntem asemănători nu numai ca limbă, dar şi ca structură economică şi parcurs. Pentru România, parcursul Italiei din anii ‘50 până în prezent, excluzând ultima decadă de stagnare şi supraîndatorare, este un bun exemplu de folosire a resurselor locale pentru construcţia unei industrii puternice cu capital autohton, în servicii financiare şi chiar şi în agricultură.

Adevarul:

Parlamentarii PSD au explicat pentru „Adevărul“ de ce s-au sucit şi au sesizat CCR în privinţa propunerii legislative care îi scapă pe aleşi de acuzaţiile de conflict de interese. PSD se află în situaţia de a-şi contesta propriul proiect de lege, votat de majoritatea social-democraţilor în urmă cu o săptămână.
PSD a luat una din deciziile cele mai bizare din ultima vreme după ce a contestat, la CCR, proiectul de lege privind dezincriminarea conflictului de interese în cazul parlamentarilor care şi-au angajat rude la cabinetele parlamentare înainte de 2013, iniţiat chiar de PSD şi UDMR, pe motiv că se suprapune atribuţiilor ÎCCJ şi reprezintă o „amnistie“. 76 de parlamentari PSD, alături de alţi 23 de la UDMR, Minorităţi sau PNL au semnat sesizarea înaintată CCR.
„Pentru a avea un punct de vedere foarte clar. Să nu fi greşit noi prin demersul făcut“, a declarat laconic Marcel Ciolacu, unul dintre liderii PSD din Camera Deputaţilor. Mai multe detalii a dat un alt lider PSD. „A venit valul de proteste din presă, din societatea civilă, după ce am adoptat propunerea legislatativă pentru interpretarea articolului 38, alineatul 11 din Legea nr.96 privind Statul deputaţilor şi senatorilor. Au zis despre noi că facem doar lucruri rele. Acum, arătăm că nu e aşa. Într-adevăr, e o chestie nouă sesizarea asta la CCR. Însă, de acum înainte aşa o să procedăm când e vorba de legi interpretabile“, a precizat pentru „Adevărul“ Florin Pâslaru, liderul deputaţilor social-democraţi
Un punct de vedere a avut şi unul dintre iniţiatorii proiectului de lege, Florin Iordache,  social-democrat care ocupă în prezent scaunul de preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor. „E dreptul lor să-l conteste să vadă dacă e neconstituţional. E vreo problemă? Colegii l-au contestat. Nu aţi spus voi (n.r.-presa) că nu e constituţional, nu e normal. E un demers legal, normal. Aşteptăm să vedem ce va spune şi CCR-ul“, a declarat Florin Iordache pentru „Adevărul“.
Surse politice au explicat pentru „Adevărul“ că mişcarea făcută de PSD îi avantajează, oricare ar fi decizia. Dacă CCR declară că legea e neconstituţională atunci ei o să iasă după pronunţarea decizie şi o să spună că au făcut tot ceea ce a fost posibil să respecte legea, în timp ce dacă e invers, va fi o mare victorie pentru social-democraţi. O victorie ar însemna că pot da peste nas tuturor celor care i-au acuzat de nepotism.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.