Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O asociație cere revocarea măsurilor pentru prevenirea și combaterea pandemiei: scrisoare deschisă adresată lui Florin Cîțu

Inquam Photos/ Octav Ganea
Guvernul Romaniei

Asociația „Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept” a solicitat Guvernului României revocarea măsurilor instituite pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Asociația invocă protestele care au avut loc în țară față de măsurile restrictive, pe care le consideră „nejustificate și neproporționale, care nu și-au dovedit eficiența în combaterea transmiterii virusului Sars-Cov2, precum și pentru respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor”.

Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept a solicitat la data de 29.03 Guvernului României convocarea ședinței de Guvern în vederea revocării măsurilor instituite pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19

"Aceste măsuri restrictive aberante (cum sunt închiderea magazinelor la ora 18.00, interzicerea circulației într-un anumit interval orar) si-au dovedit ineficacitatea în combaterea pandemiei. Situația trebuie sa se normalizeze astfel încât persoanele sa-si poată exercita drepturile nestingherit", a spus Elena Radu, președinte CASD.

Citește și: Încă o angajare CONTROVERSATĂ făcută de PNL: fata unui fost ștab din SRI, angajată pe post de consilier la un primar PNL

Iată ce se arată în solicitarea trimisă Guvernului României:

Stimate Domnule Prim-Ministru,

Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept, asociație fără scop patrimonial, non-guvernamentală, independentă, non-profit şi apolitică, înființată cu scopul de a apăra drepturile si libertățile constituționale ale cetățenilor, precum si ordinea constituțională și statul de drept în Romania, reprezentată legal de Elena Radu, în calitate de președinte,

prin prezenta vă solicităm ca, în regim de urgență, să convocați ședința Guvernului României și să revocați măsurile instituite, prin HG nr. 293/2021, modificată prin HG nr. 348/2021, pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Obligația constituțională a Guvernului este de a-si exercita atribuțiile în interesul cetățenilor României, cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor.

Astfel, potrivit art. 1 din Constituția României:

”(3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.

(4) Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale.

(5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.”

De asemenea, potrivit art. 53 din Constituția României - Restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți:

”(1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.”

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

Având în vedere:

- faptul că începând cu data de 18 mai 2020 pe întreg teritoriul României s-a instituit starea de alertă care a fost prelungită în mod sistematic, cu câte 30 zile;

- faptul că măsurile invocate a fi pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 instituite prin HG nr. 293/2021, modificată prin HG nr. 348/2021 au generat numeroase proteste în țară în cursul zilei de 28.03.2021 și în noaptea de 28-29.03.2021;

- faptul că măsurile instituite sub pretextul prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19 restrâng majoritatea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, unele dintre ele prin adăugarea, în mod neconstituțional, de către Guvern la dispozițiile Legii nr. 55/2020, însă acestea nu și-au dovedit eficacitatea în combaterea transmiterii virusului Sars-cov2;

- faptul că niciuna dintre măsurile instituite nu a fost fundamentată pe date științifice care să justifice necesitatea și proporționalitatea măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, nefiind aduse la cunoștința publicului astfel de date științifice, măsurile părând a fi dispuse în mod aleatoriu,

Citește și: VIDEO - Simona Halep a fost huiduită de fanii de la meci, după o declarație care nu i-a mulțumit

prin prezenta vă solicităm ca, în regim de urgență, să convocați ședința Guvernului României și să revocați măsurilor instituite, prin HG nr. 293/2021, modificată prin HG nr. 348/2021, pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Totodată, cum niciuna dintre măsurile instituite până în prezent nu și-a dovedit eficiența în combaterea transmiterii virusului Sars-Cov 2, solicităm Guvernului să nu mai instituie măsuri obligatorii care restrâng exercițiul drepturilor și libertăților fundamentale și să procedeze la emiterea de recomandări către cetățeni, în acest sens.

Mai mult, este imperativ ca Guvernul să dea dovadă de maturitate politică, să fie atent la reacția pe care o generează în rândul populației măsurile și activitatea sa și să respecte Constituția, drepturile și libertățile fundamentale în exercitarea mandatului.

Cu stima,

Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept”, se arată în solicitare.

Citește și: CTP îl face PRAF pe Klaus Iohannis: 'Ești ridicol și jenant. E de-a dreptul grotesc!' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.