Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O carte pe zi: „Decretul Washington”, de Jussi Adler Olsen

Editura Rao
Decretul Washington

Danezul Jussi Adler Olsen, creatorul seriei Departamentul Q, scrie o poveste despre cât de repede pot scăpa de sub control lucrurile sub conducerea unui președinte american care este hotărât să ia o poziție de forță împotriva violențelor și amenințărilor, răspunzând cu violență. Un roman copleșitor.

Extrem de rare sunt romanele de asemenea dimensiuni („Decretul Washington” este cu adevărat o „cărămidă”, de aproape șapte sute de pagini) care să-și provoace cititorul să le devore într-un timp record. Este vorba însă de scrie, de tensiune și mai ales de subiect: apariția unei dictaturi în America, după ce unui om politic îi este ucisă soția, se recăsătorește după mai bine de un deceniu, dar și a doua soție îi este asasinată în noaptea victoriei la alegerile prezidnețiale. Toate în timp ce violența, cum știm din toate știrile, crește în țară, cu copii omorâți în școli sau nevinovați asasinați pe stradă de posesorii de arme. O distopie care nu se poată să nu te pună pe gânduri, notează Mediafax.

„Cu șaisprezece ani înainte ca senatorul democrat Bruce Jansen să fie ales președinte al Statelor Unite – scriu editorii -, un concurs televizat a reunit cinci oameni foarte diferiți. În ciuda diferențelor dintre ei, cei cinci rămân legați de expereinaț lor comună și de devotamentul față de senator. După ce Jansen este ales președinte, țara este cuprinsă de haos din cauza schimbărilor legislative instituite de el, iar foștii prieteni ai lui Jensen să găsesc fiecarte înr-o luptă foarte diferită, pentru ei înșiși, pentru drepturile lor și pentru țara lor.”

Destinele celor cinci personaje se reunesc din momentul în care senatorul câștigă alegerile prezidențiale, îi este ucisă soția, intră în depresie și decide să curme valul de violențe din țară, prin măsură atît de dure, încât valul de violențe sporește și țara e în pragul războiului civil.

„Țara trebuia să experimenteze un val de violență fără precedent, pentru ca decretele lui Jansen să aibă justificare, iar Congresul nu va avea de ales decât să consimtă. Vor uma asasinate, atentate cu bombe, răpiri și alte acte troriste până când se va declara starea de urgență în țară, ceea ce va desființa Congresul și va transfera puterea Agenției Federeale de Management al Situațiilor de Urgență.”

În spatele tuturor acestor desfășurări violente constatăm că era un om dornic să ajungă pe ușa din spate pe prima treaptă a putere, care reușise să-și construiască în timp o adevărată armată pentru a-și atinge țelul.

Un roman cu o intrigă foarte complicată, cu personaje bine conturate, o acțiune densă și mai ales un final surprinzător, după ce credeam că toate revin pe făgașul lor.

Neapărat de citit, atît pentru ideea tulburătoare și de actualitate, cît și pentru scenariul cât se poate de real.


Jussi Adler Olsen – Decretul Washington. Traducere din limba engleză de Roxana-Cristina Gheorghe. Editura RAO. 687 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.