Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O carte pe zi: 'Efectul gaslight. Cum să recunoști manipularea și să-i reziști', de dr. Robin Stern

uniteagainstbookbans.org
carte roman citit lectura

Gaslighting-ul este definit ca fiind o formă de manipulare psihologică și emoțională în care persecutorul încearcă (în mod conștient sau nu) să inducă cuiva un sentiment de nesiguranță față de propriile percepții, reacții, amintiri sau credințe, relatează Stelian Țurlea, la Mediafax.

Gas vine de la gaz, iar manipularea psihologică are efectul unui gaz folosit pe câmpul de luptă de soldați pentru a crea confuzie în rândul inamicilor, astfel încât cei ce atacă să poată prelua controlul situației și să-i elimine. La fel te simți și într-o confruntare cu o personalitate narcisistă, ca pe un câmp de luptă, unde nu există reguli sau limite.

De fapt, există o singură regulă: nu există nicio regulă și nicio limită. Cel puțin pentru el, ție îți va trasa zeci de reguli de moralitate și de interacțiune cu el.

„Efectul Gaslight – scrie dr Robin Stern – rezultă din relația dintre doi oameni: un manipulator, care trebuie să aibă dreptate ca să își conserve conștiința propriei identități și impresia că e puternic; și un manipulat, care îi permite primului să-I definească ideea despre realitate fiindcă îl idealizează și caută aprobarea sa. Dacă tu crezi, chiar puțin, că nu ești suficient de bun pe cont propriu, că ai nevoie de dragostea sau aprobarea manipulatorului ca să te simți întreg, atunci ești predisăus la gaslighting. Și manipulatorul va profita de această vulnerabilitate”.

Efectele psihologice asupra victimelor abuzurilor sale sunt devastatoare.

Termenul de „gaslighting” a devenit cel mai popular termen în anul 2018.

Gaslighting este un act de a submina realitatea altei persoane prin negarea faptelor, a mediului înconjurător sau a sentimentelor sale. Victimele abuzurilor psihologice sunt manipulate prin distorsionarea realității să creadă că sunt defecte, dificile, nebune, prin diverse tertipuri și trucuri.

Scriu editorii: „În Efectul Gaslight, dr. Robin Stern îți arată cum să-ți dai seama ce relații merită salvate și din care trebuie să ieși și, mai ales, cine vrea să-ți controleze viața, fiind fermecător la început, iar apoi tiranic. Stă în puterea ta să pui capăt relațiilor toxice”.

„În interior, ai puterea deplină de a te elibera de Efectul Gaslight. Primul pas este să devii conștientă de rolul tău în acest tip de manipulare, de modurile în care propriile comportamente, dorințe și fantezii te-ar putea determina să-l idealizezi pe gaslighter și să-i cauți validarea” — dr. Robin Stern.

Cartea devine „un instrument esențial pentru supraviețuire”.

Dr. Robin Stern - Efectul gaslight. Cum să recunoști manipularea și să-i reziști. Prefață de Naomi Wolf. Traducer din limba engleză de Cristina Stan. Editura Curtea veche, colecția Biblioterapia. 367 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.