Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O carte pe zi: 'Tandrețe', de Allison McLeod

Mediafax
tandrete

J Edgar Hoover, directorul FBI, citise raportul scris despre cartea lui D.H. Lawrence de Laborator, în care se analizau „blasfemiile” autorului, părererile lui despre libertateta sexuală și despre democrația în America și era decis să facă tot posibilul pentru interzicerea romanului.

Lui Jackie Kennedy i se părea o asemenea intrezicere o prostie și o aberație. Dar „spectrul unei prime doamne subversive ținând o carte obsecnă scrisă de un scriitor inspirat de comuniști și publicată de o editură trădătoare avea să aprindă imaginația lui Hoover”.

Scriu editorii: „Un roman istoric ambițios și fascinant despre senzualitate, cenzură și puterea ficțiunii. Cartea explorează opera lui D.H. Lawrence, <>, romanul care a declanșat revoluția sexuală. În 1928, pe un deal cu vedere la orașul Florența, un autor muribund în exil meditează pentru a și finaliza ultimul roman. <> este o poveste de dragoste îndrăzneață din punct de vedere sexual, o acuzare aprinsă a distincțiilor de clasă și un studiu asupra senzualității. Este, de asemenea, o viziune asupra modului în care societatea s ar putea vindeca în urma devastării războiului. Dar autorul D.H. Lawrence știe că romanul său va fi cenzurat. Îl publică în mod privat, își pierde copiile în vamă și moare”.

Un roman de excepție care poate pierde cititori din cauza prezentării, pentru că absolut nimic nu sugererează ce cuprinde între paginile sale. Nu e doar un roman despre iubire și tandrețe, cum spune titlul și evocă pasărea care plutește pe copertă, ci și o adevărată frescă în care sunt implicate personaje istorice notorii de acum câteva decenii și acum o sută de ani – nu doar H.D.Lawrence, autorul unor romane celebre, soția lui, scriitori celebrî ai vremii, ca Foster, ci și Jackie Kennedy și soțul său, viitorul președinte american, J.Edgar Hoover, directorul temutului FBI, o mulțime de scriitori și politicieni americani. O carte despre procesul intentat unei cărți. Pentru că despre asta este vorba – romanul lui D.H.Lawrence „Amantul domanei Chatterley” a fost multă vreme interzis în Anglia și Statele Unite pentru „obscenitate” și îndrăzneala unor editori de a-l fi publicat a fost urmată de un proces în care au fost implicate multe dintre personajele amintite mai înainte.

„Politica FBI-ului era să monitorizeze, să deranjeze, să șantajeze și să hărtuiască.” – scrie Alison MacLeod. „Kennedy era tânăr, lipsit de expereință și liberal, ceea ce după Hoover, era un alt fel de a spune <>.” „Deși nu le păsa deloc de sex sau de perversiuni, nici măcar ei (agenții CIA și FBI) nu puteau ignora faptul că romanul era anticapitalist, antimaterialist, antiindustrial și antirăzboinic. Antimaerican, oricum ai lua-o.”(...) Raportul pe baza căruia a avut loc procesul detalia o listă întreagă de blasfemii ale autorului.

Aspectul unei prime-doamne suversive, ținând în mână o carte obscenă scrisă de un scriitor inspirat de comuniști și publicată de o editură „trădătoare” avea să aprindă imaginația lui Hoover.

„Tandrețe” se cheamă romanul lui Allison MacLeod pentru că „Tandrețe” a fost titlul original al romanului lui D.H.Lawrence care a fost interzis, apoi cenzurat și a stârnit atâtea controverse pe ambele maluri ale Atlanticului, acuzat fiind de obscenitate. La sfârșitul anilor 50, minți luminate publică și răspândesc „Amantul Doamnei Chatterley” în America, după decenii de interdicții, izbucnește un scandal, se implică și FBI-ul lui J.Edgar Hoover și are loc un proces de incriminare. E vorba de obscenitate sau de tandrețe?

Jackie Kennedy, superba soție a tânărului senator de Massachusetts, care candidează la alegerile prezidențiale (și va câștiga în 1960), se implică în proces, pentru că are altă părere decât Hoover despre roman. Participă însă incognito, atât i-ar trebui lui Hoover să aibă material să-l șantajeze pe senator.

Allison MacLeoad – Tandrețe. Editura RAO. Traducere din limba engleză de Maria Adam. 751 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.