DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

O ciudată tragere la sorți la Biroul Electoral Central și SCHELEȚII din dulapurile candidaților la prezidențiale (Analiza)

scheleti

A avut loc o ciudată tragere la sorți. Și, în paralel, ies de unde au fost ascunse schelete prezidențiale. Ne-am pricopsit cu 14 candidați. 8 dintre aceștia vor avea probabil dosare penale pentru prezentarea unor liste false de semnături reclamate la Parchet de Biroul Electoral Central, dar, până una alta, omologate prin decizii ale Curții Constituționale. La tragerea la sorți, din 14, cine credeți că a fost marele norocos? Însuși Klaus Iohannis. Iar ceea ce urmează va fi spectacolul scheletelor scoase din dulap. Rând pe rând.

Vezi și: Celebrul economist Joseph Stiglitz: NU va veni o criză clasică. Vor fi falimente în serie

Își poate cineva, cu mintea întreagă, imagina că ne-am pricopsit cu un președinte atât de norocos cum este Klaus Iohannis? Care sunt șansele ca dintre 14 persoane trase la sorți, taman președintele în exercițiu, cel mai susținut personaj de către serviciile secrete române și străine – sau invers – să tragă lozul cel mare și să devină primul înscris pe buletinul de vot? Să sară, cum s-ar spune, în ochii alegătorilor. În timp ce principalii săi doi contracandidați să iasă a tragerea la sorți pe locurile 3, Dan Barna, și 6, Viorica Dăncilă. Norocul unuia e ghinionul altora.

Dacă au fost falsificate listele de susținători a candidațior prezidențiali, dacă a fost falsificată tragerea la sorți, nu cumva, Doamne ferește, vor fi falsificate din nou și alegerile? Este o întrebare de bun simț. La care e bine să așteptăm un răspuns de la servicul secret STS. Specializat în alegeri de tot felul.

Vor ieși într-un veritabil și grotesc spectacol scheletele candidaților din dulapurile în care au fost ascunse.

În cazul lui Klaus Iohannis, se va vorbi intens și cu înverșunare despre modul incorect de tip infracțional prin care și-a dobândit proprietățile. Firește, un alt schelet, care va fi înfățișat populației înainte de alegeri, va fi cel legat de miile de imobile prin care a fost împroprietărit în mod ilegal Forumul Democratic al Germanilor din România, începând din perioada în care Klaus Iohannis a fost preșeintele acestuia și primar al Sibiului și continuând după ce acesta a devenit președinte și a primit binecuvântarea din partea cancelarului Angela Merkel. Sunt mii de imobile din toată țara, între care numeroase unități de învățământ, spitale, muzee, clădiri de patrimoniu, unele, puține la număr, care au aparținut comunităților săsești, altele, mai multe, luate cu japca de Grupul Etnic German, o organizație criminală nazistă, catalogată ca atare de Convenția de Armistițiu și de Tratatul de Pace, scoasă în afara legii și cu bunurile confiscate în totalitate prin decret semnat de Regele Mihai I al României. Fix organizația pe care Klaus Iohannis s-a luptat din răsputeri și a și reușit să o moștenească prin Forumul Democratic al Germanilor din România. Această gaură creată statului român costă câteva miliarde bune de euro.

Vezi și: Simona Halep a împlinit 28 de ani îndrăgostită și fericită! Cum a sărbătorit și cu cine este în China

Un alt candidat cu șanse reale de a intra în turul doi este Dan Barna. Reprezentantul alianței USR-PLUS. Acestuia cineva – oare cine? - i-a scos degrabă din dulap un schelet ceva mai mic decât cele aflate în proprietatea lui Klaus Iohannis. Dar totuși un schelet. Și astfel, în campania electorală, este inevitabil să nu se vorbească despre soția sa și veniturile lunare destul de consistente pe care aceasta le încasează de la OMV Petrom și pe care, interesant de aflat de ce, liderul USR și candidatul prezidențial a omis să le treacă în declarația de avere și de interese. Desigur, cu acest prilej, unii ca mine își vor pune o întrebare firească. Dacă domnul Dan Barna ajunge președinte al României și/sau dacă partidul pe care-l conduce ajunge la guvernare, va mai fi oare posibil ca măcar în viitor OMV Petrom să fie silit să-și respecte obligațiile asumate prin caietul de sarcini și prin contractul cu ajutorul căruia a preluat cea mai mare parte a activelor statului român? Și dacă va fi necesar, în ce condiții va mai putea să preia statul român activele austriecilor? În fine, se mai poate pune încă de pe acum o întrebare cât se poate de legitimă. Cum se va dovedi că Barna a încălcat legea atunci când și-a prezentat declarațiile de avere și de interese? Va fi și el sancționat cum s-a întâmplat în alte cazuri de acest fel? Va suporta rigorile legii? I s-a deschis sau urmează să i se deschidă un dosar penal?

Alexandru Cumpănașu nici nu și-a anunțat bine intenția de a candida la prezidențiale că, iată, s-a și dovedit că și-a fasificat declarațiile, în sensul că ar fi absolvent de învățământ superior. Și nu e. Dar despre Cumpănașu se vorbește intens de multă vreme. Ca să nu mai vorbesc de ultimele luni, când a spart sticla televizoarelor. Dar ce să vezi: dezvăluirea aceasta a ieșit pe piață abia după ce și-a anunțat intenția de a candida la prezidențiale. Oare cine a plasat această informație la momentul oportun?

Dar despre Viorica Dăncilă, marea ghinionistă a trageri la sorți, ce se va spune? Ce schelet îi va ieși din dulap? Nu cumva va fi dezastruoasa propunere legislativă de modificare a Legii offshore, care ne face să pierdem și cele câteva miliarde de euro care ne-ar fi putut intra în buzunar de pe urma exploatării uriașelor zăcăminte de gaze din subsolul Mării Negre? Sau, conform principiului Matrioșca, din dulap poate răsări și un alt schelet, încă mai înspăimântător? Firește, dacă va fi cazul. Pentru moment, nu e.

Și tot așa. Deschizând o foarte scurtă paranteză, nu îmi pot reprima gestul de a mă arăta nedumerit și în legătură cu devoalarea neconcordanțelor din declarația de avere ale Rovanei Plumb, candidat împotriva voinței popularilor români și europeni la poziția de comisar european. Oare cine, când și cum a plasat unde trebuie această informație explozivă?

Vezi și: Noi reguli pentru trotinetele electrice - Bucureștiul este primul oraș din țară

„Șantajul și etajul” la români este în continuare la modă. Face în continuare carieră. Și va fi utilizat din plin în campania electorală. Care, atenție, încă nu a început. Alte și alte schelete vor ieși între 12 octombrie și 9 noiembrie, atunci când această campanie se va desfășura efectiv. Iar marile schelete le vom vedea într-un spectacol de neuitat abia între 10 și 24 noiembrie, perioadă rezervată celui de-al doilea tur de scrutin. Atunci vom asista la marea încleștare a serviciilor secrete din România, din statele partenere și din statele nepartenere. Miza acestei noi președinții este uriașă, astfel încât va fi scos la bătaie întregul arsenal. Finalul va fi la fel de apoteotic cum a fost și debutul. Sau apocaliptic. Dacă ne gândim că până și tragerea la sorți a fost fraudată.

un comentariu de Sorin Roșca Stănescu

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.