Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O comună din judeţul Dolj se alătură localităţilor cu platforme pentru gunoiul de grajd

Asociația Cetățenească Ulmeni
groapa de gunoi ulmeni

Comuna Bistreţ din judeţul Dolj se alătură localităţilor cu platforme pentru gunoiul de grajd, finanţate de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES.

"În data de 2 decembrie 2020, a fost semnată recepţia la terminarea lucrărilor pentru platforma de gunoi de grajd din comuna Bistreţ, judeţul Dolj. Investiţia a fost finanţată prin proiectul 'Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi' (CIPN), implementat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP). O dată cu platforma, comuna a primit şi un set de utilaje necesar colectării de la populaţie şi manipulării gunoiului de grajd, constând în: tractor, două remorci, încărcător frontal, maşină de împrăştiat compostul şi cisternă vidanjă", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, capacitatea de stocare a platformei este de 2.400 metri cubi pe an şi a fost calculată, încă din faza de proiectare, ţinând cont de numărul de animale existente în zonă. Astfel, nevoile locale de depozitare şi compostare a gunoiului de grajd sunt acoperite, inclusiv în perioada de interdicţie a împrăştierii acestuia, aşa cum este prevăzută de Codul de Bune Practici Agricole (noiembrie - martie).

Pentru toate investiţiile făcute de MMAP în cadrul proiectului "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi", autorităţile locale beneficiare decid, printr-o hotărâre a Consiliului Local, modul de gestionare, respectiv de acoperire a costurilor de exploatare ale platformei comunale, inclusiv despre modul de valorificarea a compostului (mraniţei) rezultate.

"Din ce în ce mai multe comunităţi devin conştiente de beneficiile pe care le aduc acest tip de investiţii, la nivelul localităţii lor. Acest lucru a fost demonstrat de numărul mare de solicitări primite, atunci când a fost lansat programul competitiv de finanţare. O dată cu platformele comunale şi utilajele aferente, fermierii beneficiază, practic, de un sistem public de colectare şi gestiune a gunoiului de grajd. Iar acest lucru îi scuteşte de investiţii masive în platforme individuale, care sunt obligatorii pentru crescătorii de animale. Şi, în final, un aspect poate chiar mai important, din punctul nostru de vedere, este îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor, prin conservarea resursei de apă freatică şi prin diminuarea mirosului din gospodăriile care cresc animale", a declarat Vasile Panaite, Secretar de Stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Eforturile investiţionale, în valoare de aproximativ 2,06 milioane de lei, au fost suportate în proporţie de 90,57% de către MMAP, contribuţia locală a comunei Bistreţ fiind de 9,43% şi a constat în contravaloarea serviciilor de proiectare. Investiţia urmează să fie exploatată de către UAT şi monitorizată de către MMAP, pe toată durata de viaţă a acesteia.

Comuna Bistreţ este a patra din judeţul Dolj care beneficiază de asemenea investiţii, după Băileşti, Gherceşti şi Sadova.

Beneficiarii investiţiilor făcute în cadrul proiectului "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" sunt exclusiv UAT-uri, care au fost selectate în cadrul unui program competitiv de finanţare.

Proiectul "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanţare adiţională.

Proiectul iniţial a demarat în 2008 şi s-a încheiat în 2017 şi a finanţat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanţate peste 86 de comunităţi locale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.