Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O expoziţie majoră dedicată operei lui Alfons Mucha, figură emblematică a mişcării Art Nouveau, va fi prelungită

https://creativemarket.com/wingsart/913579-Art-Nouveau-Backgrounds-and-Frames
Art Nouoveau

O expoziţie majoră, organizată la Praga, a operei pictorului ceh Alfons Mucha, o figură emblematică a mişcării Art Nouveau, se va prelungi până la sfârşitul anului, la cererea publicului, au anunţat organizatorii săi marţi, informează DPA.

Cele aproximativ 230 de lucrări alese dintr-o colecţie de 4.000 deţinute de către familia Mucha, urmărind viaţa artistului de-a lungul a şase etape, vor putea fi admirate până la data de 31 decembrie, potrivit Agerpres.

Picturile, ilustraţiile, posterele, desenele şi fotografiile lui Mucha sunt considerate un punct culminant al "Belle Epoque".

"Am încercat să spunem povestea vieţii lui Mucha ca ceh, ca european şi ca cetăţean al lumii", a declarat recent strănepotul său, Marcus Mucha, directorul executiv al fundaţiei familiei, în timpul unui tur ghidat.

Potrivit unei legende de familie, artistul, care s-a născut la Ivancice, lângă Brno, în 1860 şi a murit în 1939, a fost capabil să deseneze înainte de a putea să meargă. Prima sa realizare după ce a studiat la Paris a venit sub forma unui contract pentru actriţa franceză Sarah Bernhardt.

Expoziţia de la Galeria Naţională din Praga, aflată în cartierul Malá Strana, prezintă întregul proces de creaţie al artistului, de la şabloane fotografice şi schiţe până la picturi monumentale, dar şi aspecte mai puţin cunoscute ale vieţii sale, precum interesul său pentru misticism şi activitatea sa ca francmason.

Praga aşteaptă cu nerăbdare anul 2026, când vor fi inaugurate noi săli de expoziţie pentru ciclul monumental al lui Mucha "Epopeea slavă". Un proiect al designerului britanic Thomas Heatherwick, întreaga clădire va fi construită în jurul acestui grup de 20 de picturi de mari dimensiuni, potrivit lui Marcus Mucha.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.