Datorită ratelor mari de incidente în oncologie, oamenii de știință lucrează constant pentru a crea noi metode eficiente de combatere a acestei boli grave. Una dintre cele mai recente descoperiri ale medicinei moderne a devenit așa-numita „terapie cu radionuclizi”.
Recent, a început să fie folosită cu succes în Turcia la Centrul Medical Anadolu - care este singurul afiliat al clinicii Johns Hopkins Medicine din Europa, care de mulți ani se află pe primul loc în clasamentul centrelor de cancer în Statele Unite. Specialist în Medicină Nucleară, M.D. Conf. univ. Prof. Kezban Berberoğlu a oferit mai multe detalii despre această metodă de tratament.
Cum funcționează terapia cu radionuclizi?
Terapia cu radionuclizi este o metodă alternativă pentru radioterapie. Particularitatea sa este că substanța radioactivă care este injectată în pacient se acumulează intravenos în țesuturile tumorilor, distrugându-le din interior. Radiațiile se atașează direct de celulele canceroase și cu o precizie exactă, le distruge fără a deteriora țesuturile sănătoase ale corpului.
Această metodă a demonstrat eficiență ridicată în tratamentul cancerului de prostată, tumorilor neuroendocrine ale tractului gastrointestinal și pancreasului. În special, dă rezultate foarte bune în formele avansate de oncologie în stadiile tardive cu metastaze și în cazul în care metodele tradiționale, precum chimioterapia și radioterapia, nu pot ajuta. Deoarece cu terapia cu radionuclizi organele și țesuturile sănătoase nu sunt afectate, pacienții nu au efecte secundare grave, calitatea vieții este păstrată, iar durata acesteia crește.
Care este scopul terapiilor cu radionuclizi?
Scopul principal a terapiei cu radionuclizi este să atace celulele canceroase. Prin această metodă revoluționară se reduce volumul tumorii și a metastazelor individuale, până la dispariția completă a acestora. Chiar dacă neoplasmul nu poate fi distrus complet, faptul că se micșorează în dimensiune sub influența radiațiilor, înseamnă că poate fi ulterior îndepărtat chirurgical. În același timp, moartea celulelor canceroase din organism are un efect benefic asupra stării de bine a pacientului, întrucât atenuează durerea și alte simptome grave asociate cancerului.
Când a fost introdusă terapia cu radionuclizi în oncologie?
Departamentul de Medicină Nucleară din cadrul centrului medical Anadolu are o vastă experiență în utilizarea materialelor radioactive în diagnosticarea diferitelor boli. De exemplu, aplicăm metodele proprii Technetium-99m și Fluorura-18. Ele sunt amestecate cu substanțe speciale, care sunt selectate în funcție de organ sau de procedura de diagnosticare. De exemplu, scintigrafia osoasă folosește agenți care ajută la acumularea particulelor radioactive în oase. Și pentru a efectua un diagnostic vizual al tumorii, se utilizează un radiofarmaceutic bazat pe glucoză.
Până în prezent, Fluorura-18 în combinație cu glucoza a fost folosită în principal pentru cercetarea PET-CT, care este „standardul de aur” în tratamentul oncologiei. Cu toate acestea, nu poate fi utilizat pentru a diagnostica anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de prostată. Prin urmare, oamenii de știință au venit cu ideea de a folosi în acest caz un alt material radioactiv - Galiu-68 în combinație cu un agent special specific prostatei.
Datorită acestui fapt, am primit un tip nou, foarte eficient de diagnosticare - PSMA PET CT, care ne permite să vizualizăm tumora din prostată cu mare precizie, să determinăm volumul și localizarea acesteia, gradul de dezvoltare a bolii și, în consecință, alegem tratamentul potrivit și eficient. În același mod, am început să folosim Gallium-68 cu un agent specific pentru diagnosticul tumorilor neuroendocrine. Astăzi, toate aceste studii, care până de curând păreau imposibile, fac parte din practicile noastre regulate.
Diagnosticarea cu substanțe radioactive a devenit o parte foarte importantă a terapiei cu radionuclizi: dacă vedem că tumora este susceptibilă la radioizotopi și este bine vizualizată cu ajutorul acestora, atunci putem în același mod direcționa o doză mare de radiații în scop terapeutic. În medicină, această direcție a fost numită „teranostice” (din combinația cuvintelor „terapie” și „diagnostic”), iar medicamentele folosite sunt teranostice.
Ce substanțe radioactive sunt utilizate în terapia cu radionuclizi?
Pentru terapia cu radionuclizi folosim două substanțe radioactive pentru tratamentul cancerului - Lutețiu-177 și Actiniu-225. Actiniul-225 afectează tumora prin radiații alfa, iar Lutețiul-177 are radiații beta. Ambii radioizotopi au ca scop distrugerea ADN-ului celulelor canceroase, ceea ce duce la moartea acestora.
Acest tratament poate fi numit „radioterapie țintită”. Cel mai mare avantaj al său este că substanța radioactivă acționează direct asupra tumorii, provocând moartea acesteia, fără a afecta organele și țesuturile din jur. Se poate spune că aceasta este o nouă metodă de tratament, care asemenea lunetistului lovește „ținta” cu precizie.
Terapia cu radionuclizi împotriva cancerului
Terapia cu radionuclizi este folosită în mod special pentru a lupta împotriva cancerului de prostată în ultima etapă cu metastaze, când tratamentele standard nu ajută. În acest caz, terapia cu radionuclizi dă rezultate foarte bune, pacienții au o îmbunătățire a stării, iar durerea scade în mod vizibil. Nu există efecte secundare, așa că pacienții continuă să-și trăiască viața obișnuită. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele în vârstă. În domeniul noastru, pacienții care vin la noi pentru tratament în scaun cu rotile, de la a doua ședință de terapie vin pe propriile picioare. Sună incredibil, dar adevărat!
Când este folosită terapia cu radionuclizi?
Medicii recurg la terapia cu radionuclizi în principal atunci când chimioterapia și radioterapia tradițională nu pot ajuta în lupta împotriva cancerului. Cu toate acestea, terapia cu radionuclizi poate fi utilizată și împreună cu alte metode de tratament.
În clinica noastră, fiecare boală oncologică este tratată de o echipă multidisciplinară de specialiști: aceștia dezvoltă împreună cel mai eficient plan de tratament, care poate consta în mai multe tipuri de terapie. Medicii lucrează împreună pentru a decide dacă să utilizeze tratamentul cu radioizotopi și, dacă da, în ce stadiu. Adică ar fi greșit să spunem că aceasta este „ultima speranță” pentru pacienți. Încercăm să găsim tratamentul potrivit la momentul potrivit, care crește șansele de succes în lupta împotriva cancerului.
Cât durează terapia cu radionuclizi?
Pentru a face față unei tumori maligne, este necesară o doză suficient de mare de radiații. Nu putem să-l dăm pacientului într-o singură ședință, pentru că în acest fel îi putem face rău. În acest sens, tratamentul se efectuează timp de 2 luni prin 4-6 ședințe de terapie. Având în vedere că această metodă nu are efecte secundare și dă rezultate bune, pacienții nu întâmpină niciun inconvenient.
Terapia cu radionuclizi – este sigură pentru toși pacienții?
Când este efectuată corect, terapia cu radionuclizi este destul de sigură. După ședința de tratament, pacienții se pot întoarce acasă în aceeași zi sau a doua zi fără a reprezenta un pericol pentru cei din jur.
Cât de comună este terapia cu radionuclizi astăzi?
Terapia cu radionuclizi devine din ce în ce mai populară pe măsură ce apar noi articole științifice care arată eficiența ridicată a acestei metode. Dar, în multe privințe, succesul său depinde de experiența și de munca bine coordonată a echipei medicale, de cât de corect va fi planificat și efectuat tratamentul și dacă rezultatele acestuia vor fi monitorizate.
Este adevărat că utilizarea sa astăzi este limitată din cauza faptului că radioizotopii necesari sunt produși într-un volum mic și nu în toate țările. Tratamentul cu radionuclizi este disponibil în câteva centre oncologice din întreaga lume, iar una dintre ele este clinica noastră Anadolu.
Puteți obține informații detaliate despre terapia cu radionuclizi și alte metode moderne de combatere a oncologiei contactând Departamentul de Servicii Internaționale a Centrului Medical Anadolu. Specialiștii săi de limbă română vă vor răspunde la toate întrebările și, dacă este necesar, vă vor ajuta să obțineți o „a doua părere” a profesorilor de frunte ai clinicii despre boala dumneavoastră și recomandări de tratament - acest serviciu este oferit complet gratuit.
Website: www.anadolumedicalcenter.ro
Email: romaina@anadolusaglik.org
Phone: 0799.499.911