Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă formă de pandemie tăcută ia amploare: singurătatea și izolarea distrug vieți

huffpost.com
singuratate

Noi studii complexe demonstrează faptul că pe măsură ce îmbătrânim devenim din ce în ce mai izolați și mai deconectați. Acest lucru este valabil mai ales în lumea noastră post-COVID, iar utilizarea excesivă a rețelelor de socializare nu a făcut, din păcate, decât să ne sporească sentimentul de izolare și singurătate, scrie jpost.com.

Prin urmare, nu este șocant să auzim că Biroul medicului-șef al chirurgului general al SUA a descris singurătatea ca fiind mai răspândită decât alte probleme majore de sănătate și consideră că singurătatea și izolarea reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. Da, singurătatea este mai mult decât un simplu sentiment de rău și, ca indivizi, comunitate și țară, trebuie să ne ridicăm cu toții și să luăm aminte.  Sentimentul de indispoziție din acest moment este destul de profund.

Este esențial să facem distincția între termenii "singurătate" și "singur". Singurătatea poate fi definită ca un sentiment subiectiv de tristețe din cauza lipsei percepute a unei conexiuni sociale - poți fi singur și să nu ai prieteni sau companie, sau rețeaua socială pe care o ai nu corespunde așteptărilor tale. Singur, pe de altă parte, înseamnă să nu ai pe nimeni altcineva prezent. Deși poate duce la sentimente de izolare, nu trebuie să vă simțiți astfel. Izolarea este cea care trebuie să fie abordată. În timp ce vă puteți simți singur chiar și atunci când nu sunteți singur, puteți, de asemenea, să fiți singur, dar să nu vă simțiți singur. Prevenirea sentimentului de singurătate este obiectivul pentru prevenirea izolării sociale.

Este cunoscut faptul că, atunci când oamenii sunt deconectați din punct de vedere social, aceștia prezintă un risc mai mare de anxietate și depresie, boli de inimă, accident vascular cerebral și demență, precum și de abuz de substanțe, moarte prematură și o mulțime de alte probleme. În timp ce alte probleme, cum ar fi starea de sănătate precară, durerea cronică, pierderi precum moartea unei persoane dragi, pierderea locului de muncă, pensionarea și alte tranziții în viață agravează problema în rândul populației în vârstă, aceasta este, de asemenea, o problemă foarte gravă în cazul adolescenților și al tinerilor adulți care se luptă cu faptul că au o mulțime de "prieteni" pe rețelele de socializare, dar puțini în viața reală.

Pe de altă parte, și acest lucru este cu adevărat esențial: Conectivitatea duce la scăderea stresului, la o mai bună sănătate fizică și mentală, la o fericire sporită, la o mai mare reziliență și la multe altele.

Știm, de asemenea, că nivelul nostru de durere în timpul unei proceduri medicale este mult redus atunci când cineva face ceva atât de simplu precum a ne ține de mână. Atingerea este foarte importantă și, cu toate acestea, atât de mulți oameni se simt privați de atingere și de conexiune fizică, alături de izolarea socială.

Ce putem face pentru o mai bună conectivitate?

Este atât de ușor pentru noi toți să ne neglijăm prieteniile în favoarea altor lucruri care "par" mai importante. De câte ori ați spus că sunteți prea ocupat să dați un telefon sau să vă apropiați din cauza serviciului, a defilării pe rețelele de socializare sau a sentimentului că nu aveți timp, dar, dacă ați fi sincer cu voi înșivă, nu făceați cu adevărat nimic important? Este mai vital ca niciodată să prioritizăm relațiile și să investim unii în alții, ca indivizi și ca și comunitate. Acest lucru ar putea necesita găsirea unor modalități de a hrăni relațiile care se pot simți puțin uzate din cauza lipsei de energie sau de interes post-COVID. Ca atare, acest lucru necesită nu numai să vă apropiați de ceilalți, ci și să vă faceți disponibil pentru a investi timp și efort pentru a revitaliza o relație care s-a estompat în timp.

Fii prezent. Cultivați relațiile pe care le aveți, investind timp și efort. Găsiți o modalitate de a crește timpul de calitate cu cineva care să fie lipsit de distracții. Faceți contact vizual și lăsați telefonul jos. Excesul de social media poate crește de fapt izolarea. Un ecran nu va înlocui conexiunea umană, în timp ce ieșirea în natură vă poate spori simțurile și vă poate simți atât calmant, cât și revigorant. Invitați pe cineva să vă însoțească la o plimbare.

Dezvoltați-vă o atitudine de recunoștință și apreciere. Resetați-vă așteptările și observați micile aspecte pozitive. Ele există cu siguranță. Găsind lucrurile pozitive în ceilalți, veți descoperi că vă veți simți mai bine în ceea ce vă privește. Faceți acte de bunătate și întrebați-vă zilnic: "Ce lucru drăguț am făcut astăzi pentru cineva? Ce pot face eu care ar fi de ajutor pentru altcineva? Cum pot să întind o mână de ajutor?".

Intrați în contact cu oameni care pot avea experiențe de viață diferite de ale dumneavoastră. S-ar putea să fiți surprins de cât de multe puteți învăța ascultând poveștile lor. Acest lucru te poate împinge dincolo de zona ta de confort, dar poate fi un lucru bun. Poate fi prin intermediul unui exercițiu sau al unei clase de artă sau chiar învățând cu un partener.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.