Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă lovitură usturătoare pentru Jair Bolsonaro: Cererea de contestare a alegerilor a fost respinsă, iar partidului său a primit o amendă uriașă

portaldotrono.com
bolsonaro

Şeful instanţei electorale supreme din Brazilia, Alexandre de Moraes, a respins miercuri o solicitare depusă de aliaţii preşedintelui Jair Bolsonaro de contestare a alegerilor prezidenţiale pierdute de actualul şef al statului şi a amendat Partidul Liberal pentru „rea-credinţă”, relatează Reuters şi AFP, conform news.ro.

Preşedintele Tribunalului Electoral Superior (TSE), Alexandre de Moraes, a considerat că plângerea depusă marţi de Partidul Liberal a fost de „rea-credinţă” şi a decis o amendă de aproximativ 4,2 milioane de dolari, potrivit unui text publicat pe site-ul instituţiei.

Hotărârea instanţei subliniază „lipsa dovezilor şi a circumstanţelor care să justifice punerea în aplicare a unei verificări extraordinare” a celor 280.000 de maşini electronice utilizate în alegerile prezidenţiale.

Candidatul stângii, Luiz Inacio Lula da Silva, a câştigat al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie la mică diferenţă, cu 50,9% din voturi, faţă de 49,1% cât a obţinut preşedintele conservator în exerciţiu.

Partidul Liberal din care provine preşedintele ceruse marţi invalidarea voturilor exprimate prin intermediul maşinilor electronice, întrucât acestea ar fi funcţionat defectuos.

Argumentele prezentate sunt „absolut false”, a declarat Alexandre de Moraes, care a criticat plângerea „ofensatoare pentru statul de drept democratic, făcută într-un mod incoerent, cu scopul de a încuraja mişcările criminale şi antidemocratice”. Aceste mişcări, a adăugat el, s-au manifestat prin „ameninţări şi violenţe grave”, aluzie la protestele susţinătorilor lui Bolsonaro, care nu recunosc înfrângerea idolului lor.

După victoria lui Lula, susţinătorii lui Jair Bolsonaro au organizat sute de blocaje rutiere, care au durat mai multe zile şi au dus uneori la ciocniri cu forţele de ordine.

În ceea ce-l priveşte pe Jair Bolsonaro, acesta a dispărut practic din viaţa publică de mai bine de trei săptămâni. După desfăşurarea scrutinului, Bolsonaro nu a recunoscut în mod explicit că a pierdut, dar a declarat că „va continua să îndeplinească toate prevederile Constituţiei”, ceea ce i-a făcut pe observatori să creadă că va coopera în transferul de putere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.