Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O noua revolutie in direct

Evenimentele la care asistam zilele acestea au caracteristicile unei revolutii - "de catifea", e drept : schimbarea elitei conducatoare (dar nu prin violenta populara, ci prin arestari), executiile publice (zornaitul televizat al catuselor) care potolesc setea de sange a poporului si bucuria maselor (in fata televizorului, nu in strada).

1. Inainte de alegeri, in discutiile informale, oameni din zona Serviciilor spuneau ca dupa scrutinul prezidential vor urma arestari spectaculoase si din tabara pedelisto-cotrocenista, pana atunci ocolita sau chiar ocrotita de catre DNA.

Lucrurile se confirma, dar ramane intrebarea : Basescu dicta Serviciilor/DNA-ului si astfel si-a protejat oamenii, sau Serviciile l-au protejat pe Basescu, ingaduindu-i si camarilei sa actioneze nestingherit, pentru ca acesta le era util in alte domenii/deal-uri ?

2. Independent de fervoarea justitiara, contextul politic este unul complicat. PNL-ul isi construieste de zor baza pentru preluarea totala a puterii. Pe de alta parte, Victor Ponta trebuie sa faca fata atat atacurilor externe partidului, cat si celor din interior. Nici Coalitia, in ciuda soliditatii afisate, nu e stabila. Poate s-ar fi destramat mult mai devreme, avand in vedere ca liderul unuia dintre partidele aflate la guvernare s-a dus sa "se predea" noii puteri chiar din noaptea alegerilor, dar norocul actualei majoritati e ca respectivul n-a fost acceptat la masa castigatorilor.

Pe fundalul acestor evenimente, asistam la o revolutie la fel de ampla ca cea din 1989, doar ca pustile au fost inlocuite cu referatele DNA. Evident, nici aceasta nu se putea declansa fara sprijin sau chiar impunere externa. Dupa rateurile "primaverilor arabe" sau ale revolutiilor portocalii - sfarsite toate prin conflicte si violente (chiar atmosfera de razboi, in cazul Ucrainei), probabil s-a dorit revolutia prin si cu functionari. Mai putin costisitoare si mai usor de gestionat.

Exista insa o problema : asa cum nici cruciadele n-au avut legatura (decat la nivelul propagandei) cu credinta, fiind razboaie strict economice, e putin probabil ca ce se intampla acum are legatura cu moralitatea. Pentru ca cine mentine ani intregi un sistem corupt si il destructureaza doar planificat, cand ii e benefic strategului din spatele show-ului, n-are nimic moral, ci e doar eficient - in atingerea propriilor scopuri.

Desi e bine ca se schimba un sistem putred, ce garantii exista ca nu se inlocuieste cu altul tot fara legatura cu interesele populatiei ?

Din pacate cetatenii nu au nicio putere. Cand va trece circul si se vor aprinde luminile, vom vedea daca ramane si putina paine. Sau daca circul e o diversiune ca sa sa nu se observe ca painea e luata, sau feliile sunt mai subtiri.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.