Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O ordonanță pierdută: Care este povestea documentelor din dosarul lui Augustin Lazăr - DOCUMENT

Inquam Photos / George Calin
augustin lazar

La prezentarea raportului de evaluarea prin care s-a demarat procedura de revocare a lui Augustin Lazăr, ministrul Justiției a adus in discuție existența unei ordonanțe de clasare a unui dosar al lui Klaus Iohannis în dosarul de candidatură al procurorului general al României.

La câteva zile, după ce a cerut informații CSM și Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr spunea că, potrivit datelor de la aceste doua instituții, nu a investigat niciun dosar în care să fi fost vizat Klaus Iohannis și nici nu exista documentul invocat de ministrul Justitiei. Doar că documentul respectiv nu a mai ajuns la CSM, existând doar la Ministerul Justiției.

Citeste si Clasarea unui dosar al lui Klaus Iohannis revine în atenția publică după 4 ani. Ce spune procurorul care a închis cauza

Una dintre condițiile pentru a candida la o funcție de conducere la Parchetul General este prezentarea a 10 lucrări reprezentative pentru carieră, însă în dosarul de candidatură trimis la Ministerul Justiției de Augustin Lazăr existau 12 lucrări.

Două dintre lucrări erau ordonanțe de clasare dispuse în cazul lui Klaus Iohannis, una dată de Cristian Lazăr (detalii AICI), din 2014, iar alta de Iustin Bic, procuror la Alba Iulia, vizând o parte disjunsă din dosarul clasat de Cristian Lazăr, potrivit unor surse judiciare.

Citește Ordonanța de CLASARE

"În dosarul de numire a domnului Augustin Lazăr în funcția de procuror-șef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, de la Ministerul Justiție, s-a identificat o Ordonanță de clasare pentru un dosar deschis în anul 2013 pe numele primarului Municipiului Sibiu de la acea dată, domnul Klaus Werner Iohannis.

La baza dosarului stau două plângeri, una formulată de un petent persoană fizică către Direcția Națională Anticorupție, care a fost trimisă ulterior spre competentă soluționare Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia la data de 18.07.2013 și alta formulată de către o instituție publică la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, transmisă spre competentă soluționare Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia la data de 28.08.2013. La acea dată, conform informațiilor din curriculum vitae depus la dosarul de candidatură, domnul Augustin Lazăr îndeplinea funcția de Procuror General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia", explica Tudorel Toader, seara trecuta, intr-un comunicat de presa.

În replică, Augustin Lazăr a explicat că a fost o greșeală a unui grefier adăugarea la dosar a celor două lucrări, care, în final, nu au ajuns si la CSM. Înainte de a exista un schimb de replici publice între cei doi oficiali, procurorul general nu a precizat că este vorba despre o greșeală, desi, teoretic, înaltul magistrat știa conținutul dosarului său de candidatură.

„Am aflat abia după o săptămână de suspans că ordonanța de clasare invocată de ministrul justiției nu a fost emisă, confirmată sau verificată de subsemnatul în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, astfel cum acesta a lăsat să se înțeleagă, enumerând-o ca motiv de revocare. Este un mod tipic de manipulare prin distorsionarea adevărului. Ministrul justiției exploatează o eroare de grefă survenită în martie 2016, făcută cu ocazia selectării lucrărilor necesare pentru procedura de numire în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, a replicat Augustin Lazar miercuri seara, după comunicatul ministrului.

Procurorul general a explicat că grefiera a fotocopiat, ca urmare a unei confuzii de nume, ordonanța emisă de procurorul Cristian Lazăr din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Această ordonanță de disjungere cu privire la alte persoane a ajuns prin declinarea competenței la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, dosar pe care l-a Augustin Lazăr l-a repartizat, spre soluționare, unui procuror.

„Copiile mai multor lucrări au fost introduse într-un plic și depuse împreună cu proiectul de management la Ministerul Justiției, unde eroarea a fost observată și înlăturată. Proiectul a fost publicat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii în perioada 4 – 21 aprilie 2016, fiind pus în dezbatere publică, perioadă în care s-au efectuat verificări asupra candidatului, așa cum s-a dispus prin Hotărârea Secției pentru Procurori nr. 235 din 4 aprilie 2016. Printr-o adresă emisă, Consiliul Superior al Magistraturii ne-a comunicat că această ordonanță de clasare, aparținând altui procuror, nu s-a aflat în dosarul de candidatură. De altfel, documentul care poartă numele altui procuror nu poate fi utilizat pentru verificarea raționamentului juridic al candidatului”, a mai spus procurorul general.

Pe de altă parte, ministrul Justiției nu a spus niciodată că ordonanța ar fi fost semnată de Augustin Lazăr, ci doar depusă la dosar. Tudorel Toader a precizat, însă că va publica dovezi pentru a își susține spusele, adică documentul în cauză, lucru care nu s-a întâmplat, ministrul având doar o serie de explicații pe site și pe Facebook.

Dupa ce Lazăr a invocat o eroare de grefă, sindicatul grefierilor spune că grefierii nu au competențe în întocmirea dosarului de candidatură a magistraților.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.