Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O paradă militară a marcat cea de-a 76-a aniversare a Republicii Italiene, după o pauză de doi ani din cauza pandemiei

evz.ro
parlament italia

O paradă militară la Roma a marcat joi a 76-a aniversare a Republicii Italiene, după doi ani în care nu au avut loc astfel de festivităţi de ziua naţională, din cauza pandemiei de coronavirus, relatează dpa.

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a depus în cursul dimineţii o coroană de flori la Altare della Patria (Altarul Patriei), monument din Piaţa Veneţia din centrul capitalei italiene, în timp ce avioane militare survolau oraşul, lăsând dâre de fum roşu, alb şi verde - culorile drapelului naţional, potrivit Agerpres.

Evenimentul sărbătorit este referendumul din 1946, prin care poporul italian a votat în favoarea republicii.

Militarii au defilat joi pe Via dei Fori Imperiali, inaugurată în timpul dictaturii fasciste a lui Benito Mussolini. Artera respectivă face legătura între Colosseum şi Altare della Patria, trecând pe lângă Forum.

Pentru prima dată, au defilat de Ziua Republicii şi lucrători din sectorul sanitar, cărora li s-au recunoscut astfel meritele în lupta împotriva epidemiei de COVID-19.

Prin faţa tribunei, de unde asistau preşedintele republicii, premierul Mario Draghi şi alţi membri ai guvernului, au trecut şi unităţi de poliţie şi vehicule blindate.

Mattarella, care are 80 de ani - fiind mai bătrân decât Republica - a transmis forţelor armate un mesaj în care s-a referit şi la războiul din Ucraina. El a afirmat că Italia "apără pacea". "Experienţa noastră a arătat că se poate realiza o coexistenţă stabilă şi durabilă chiar şi după conflicte sângeroase. Reafirmăm asta azi, când suntem alături de Ucraina atacată. (...) Astăzi, lecţia amară a conflictelor din secolul 20 pare să fi fost uitată. Agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei pune la îndoială bazele societăţii internaţionale, începând cu coexistenţa paşnică", a adăugat şeful statului italian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.