Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O parte a CSM cere începerea urmării penale in personam pentru magistraţii care ar fi implicaţi în posibila trucare a anchetelor penale în cazul DNA

Inquam Photos / Octav Ganea
kovesi csm

Reprezentanţii societăţii civile din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Romeu Chelariu şi Victor Alistar, solicită începerea urmării penale in personam pentru magistraţii care ar fi implicaţi în posibila trucare a anchetelor penale în cazul DNA Ploieşti. Ei cer Inspecţiei Judiciare să urgenteze definirea obiectivelor tematice pentru controalele de fond, care să abordeze respectarea obligaţiilor privind administrarea şi evaluarea probelor şi situaţia sesizărilor şi plângerilor privind abaterile din justiţie şi realizarea urgentă a unei analize privind vulnerablitatea e corupere a atribuţiilor judiciare.

„Pentru a evita posibilitatea de prejudiciere a probelor solicităm de urgenţă dispunerea măsurilor de continuare a urmăririi penale in personam pentru magistraţii implicaţi în trucarea anchetelor penale, conservarea probelor şi iniţierea măsurilor preventive cu privire la făptuitori. Cea mai grea lovitură dată independenţei justiţiei ar fi muşamalizarea acestui caz de gravă corupere a atribuţiilor judiciare, precum şi lipsa unor măsuri de corecţii de sistem, acest caz nefiind singular în justiţia română”, spun reprezentanţii societăţii civile din CSM, referitor la cazul DNA Ploieşti.

Citește și: Ce salariu IMPRESIONANT are șeful unității de ELITĂ DNA Ploiești – Cât de bogat e, de fapt, Lucian Onea

Ei solicită Inspecţiei Judiciare să urgenteze definirea obiectivelor tematice pentru controalele de fond care să abordeze respectarea obligaţiilor legale privind administrarea şi evaluarea probelor, precum şi să prezinte situaţia sesizărilor şi a plângerilor abanonate privind abaterile din justiţie. De asemenea, ei cer realizarea urgentă a unei analize privind vulnerabilitatea de corupere a atribuţiilor judiciare prin colectarea informaţiilor de la instanţe, parchete şi celelalte părţi, scrie news.ro.

Membrii CSM îi cer ministrului Justiţiei să „îşi ducă la îndeplinire atribuţiile din matca sa constituţională privind exercitarea autorităţii faţă de structura Ministerului public”. Ei atrag atenţia că problemele de sistem nu se rezolvă doar prin răspunderea unor persoane vinovate managerial direct, ci şi prin eliminarea surselor problemelor şi a complicităţilor profesionale.

Citește: Teodorovici a recunoscut: Viitoarele mame ar putea avea o indemnizație mai mică- Cum va soluționa problema

„Toleranţa la corupţia judiciară trebuie să fie zero, pentru eradicarea acestui fenomen fiind necesare atât răspunderi şi răspunsuri personale, cât şi modificări sistemice de ansamblu”, subliniază membrii CSM.

De asemenea, ei cer procurorului general să îşi asume răspunderea pentru starea de fapt şi să prezinte public situaţia plângerilor depuse privind activitatea procurorilor, stadiul dosarelor, să spună care sunt motivele pentru care acestea nu au fost soluţionate şi să precizeze de câte ori a solicitat verificarea stadiului acestor dosare.

Citește și: Nu i-a venit să creadă! Câți bani a primit Becali moștenire de la tatăl său

„Integritatea sistemului de justiţie reprezintă premisa unui stat de drept în care domnia legii este garantată în mod activ. Solicităm tuturor autorităţilor să dea dovadă de respect faţă de cetăţeni şi faţă de rolul instituţiilor pe care le conduc”, conchid ei.

Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului General face cercetări într-o cauză penală constituită ca urmare a înregistrării unei plângeri penale şi care vizează aspectele prezentate de către mass-media în legătură cu situaţia de la DNA Ploieşti.

Citește și: Este oficial! El este românul care intră în administrația Trump – Ce instituție va conduce

"Ca urmare a solicitărilor mass-media de a prezenta un punct de vedere în legătură cu relatările jurnalistice referitoare la o serie de aspecte vizând activitatea unor procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Structura Teritorială Ploieşti, Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să comunice următoarele: Secţia de urmărire penală şi criminalistică efectuează cercetări într-o cauză penală constituită ca urmare a înregistrării unei plângeri penale şi care vizează aspectele prezentate de către mass-media", anunţă Parchetul ICCJ.

Antena 3 a difuzat, duminică seară, o înregistrare cu fostul deputat PSD, Vlad Cosma, care susţine că procurorii Mircea Negulescu şi Lucian Onea de la DNA Ploieşti ar fi încercat să facă dosare în baza unor "probe fabricate" pe numele unor politicieni şi oameni de afaceri, între care Sebastian Ghiţă. Vlad Cosma a susţinut, de asemenea, că şeful DNA Ploieşti, Lucian Onea, i-ar fi cerut să modifice documente şi probe care ar fi fost folosite ulterior în dosar.

Citește și: Situație fără precedent într-o importantă companie de stat: Cât vor crește salariile conducerii în urma trecerii contribuțiilor

Şeful DNA Ploieşti, Lucian Onea, a susţinut luni o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de fabricare şi plantare de probe lansate de fostul deputat. Onea a spus că DNA Ploieşti nu a falsificat niciodată probe şi a respectat întotdeauna legea. Procurorul a afirmat că procurorii structurii pe care o conduce au fost avertizaţi de persoane din anturajul lui Vlad Cosma că va urma un atac, ceea ce s-a şi întâmplat, dar nu vor ceda presiunilor, chiar dacă acestea sunt din ce în ce mai agresive. Şeful DNA Ploieşti a precizat că chiar astăzi a solicitat Inspecţiei Judiciare (IJ) să facă verificări, fiind în joc reputaţia procurorilor.

Fostul deputat Vlad Cosma a depus la Parchetul General o plângere penală împotriva a patru procurori de la DNA Ploieşti, printre care Lucian Onea şi Mircea Negulescu, pe care îi acuză de săvârşirea infracţiunilor de compromiterea intereselor justiţiei, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional organizat. Conform România TV, în urma acestei plângeri, luni a fost înregistrat un dosar pe rolul Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului General. Şi Sebastian Ghiţă a ameninţat că va depune plângere penală împotriva DNA.

Citește și: Grindeanu intră tare în operatori: Ce mutări pregătește ANCOM pentru 2018 .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.