Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O veste foarte proastă pentru economia României

romania-dreamstime.com

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune o analiză a jurnalistului Cristian Hostiuc, din Ziarul Financiar, pe ceea ce se anunță a fi o veste foarte proastă pentru economia României și pentru România.

Ziarul Financiar:

Grupul ArcelorMittal a confirmat oficial că Sidex Galați, combinatul pe care îl au din anul 2000, este pus pe lista de vânzare, într-o tranzacție mai amplă.
Acest lucru este o veste foarte proastă pentru Sidex, pentru judeţul Galaţi, pentru economia României şi pentru România.
Cel mai mare grup siderurgic european şi cel mai mare din lume, după chinezi, vrea să plece de la Sidex. Oricine ar veni, dacă va veni, va avea o putere mai redusă decât ArcelorMittal.
Combinatul din Galaţi, chiar dacă mai are 6.000 de angajaţi faţă de 30.000, cât erau la începutul anului 2000, este mult prea important pentru România pentru ca decizia de vânzare, în special către cine, să fie lăsată la voia întâmplării.
Cei care au acum puterea în România, politică şi economică, ar trebui să stea în biroul miliardarului indian Lakshmi Mittal pentru a vedea și poate a influența către cine se face această vânzare.
Mă îndoiesc că statul român ar putea să preia - prin Guvern, prin Ministerul Economiei, prin Fondul Suveran, care este anunțat de 2 ani, dar nu există nici acum -, chiar şi pentru 1 euro, combinatul din Galați, şi ar şti ce să facă cu el într-o piață mondială unde există supracapacitate de producție, unde chinezii sunt acuzați de dumping iar Donald Trump a declanșat războiul comercial mondial prin impunerea de tarife vamale suplimentare.
Dacă intersează pe Dragnea ce se întâmplă cu 50.000 de oameni, cât sunt implicaţi  şi legaţi de tot lanţul de la Galaţi, dacă intersează ce se întâmplă cu câteva sute de firme care depind de Galaţi, Dragnea, Stănescu, Vâlcov, ministrul economiei (dacă ştie cineva cine e), ar trebui să fie cu toţii la Mittal în birou pentru a vedea “cui ne vinde”.
Dacă dăm puțin timpul înapoi, vom vedea care a fost soarta rafinăriei Arpechim, care a ajuns la fier vechi pentru că niciun guvern nu s-a interesat de soarta ei mai mult decât un discurs bățos. (Mai multe detalii AICI)

Adevărul:

Nu e vorba despre ceea ce vă aşteptaţi, adică o discuţie despre capacităţi militare, trupe în teren sau în regiune, planuri de atac şi contra-atac. Sau cel puţin nu azi.
Mă interesează îndeosebi cum se dezvoltă şi consecinţele uluitoare pentru viitorul imediat, ale tehnicii de propagandă (dar şi cu componenta ei în oglindă de măsuri de contra-informaţii ofensive) despre care v-am vorbit în urmă nu cu mult timp într-un articol în care să demonstram cum, atunci preventiv, erau turate motoarele unui joc de manual, învăţat foarte bine în perioada Războiului Rece. Spuneam că tehnica respectivă se bazează pe transmiterea unor informaţii care să se acumuleze coerent într-un edificiu menit să se impună ca „adevăr unic şi imposibil de combătut“, mai întâi pentru opinia publică internă şi apoi, pe cât posibil, pentru zona externă, folosind la maximum agenţii de influenţă disponibili.
Ruşii au încercat acum să pună în funcţiune maşina de propagandă în două cazuri distincte: pentru a se apăra şi a schimba sensul jocului în cazul acuzaţiilor care-i priveau direct în cazul Skripal, apoi pentru a-şi apăra aliaţii sirieni în faţa acuzaţiilor de utilizare a armelor chimice, crimă de război sau act de genocid, în funcţie de cum vor judeca cei de la Tribunalul de la Haga, deja sesizat în acest sens.
Toate astea le ştiţi deja, sau măcar le intuiţi. Ce este nou şi fără precedent de la înfiinţarea Naţiunilor Unite este că un Stat Membru al Consiliului de Securitate acuză direct un alt stat „rusofob“ (puţine dubii în mintea cuiva că ar putea fi vorba despre altcineva decât Marea Britanie) de a fi organizat nu numai atacul din cazul Skripal, ci şi de a fi provocat atacul cu sarin de la Duma, din Siria, „plantând“ apoi false dovezi pentru a da vina pe armata guvernamentală a lui Bashar al-Assad. Care nu trăieşte, la propriu, decât prin sprijinul uriaş acordat fără rezerve de Federaţia Rusă.
Momentul este extraordinar de grav deoarece pare nu numai să preceadă anihilarea totală, prin tragic ridicol absolut, a ceea ce ar fi trebuit să fie funcţia esenţială a ONU, cea de prevenire şi management al conflictelor, dar pare să anunţe că intrăm într-o perioadă de lipsă de reglementări la nivelul relaţiilor internaţionale şi comportamentului între state. (Mai multe detalii AICI)

Evenimentul Zilei:

Și tocmai pentru că șahul a fost inventat de chinezi și practicat la nivel de campioni mondiali, în mod repetat, de către ruși, merită să vedem substratul acestei mutări globale, care nu mai e un simplu atac chirurgical de retaliere, dacă e să ne uităm la categoriile de trupe amplasate în jurul Siriei, din Mediterană, Marea Roșie, Golful Persic, de unde pot lovi Damascul și regimul al Assad.
Mai întâi,a fost construită o argumentație și o formulă morală care discreditează Siria și Iranul, susținătorii lui Al Assad. Atacul cu arme chimice și reacția în raport cu un asemenea atac, purtată simbolic dar cu forță, e un avertisment. Nu numai la adresa lui Al Assad, ci și a lui Putin, acuzat acum două săptămâni în același Consiliu de Securitate al ONU de utilizarea armei chimice neurotoxice la Salisbury, împotriva lui Serghei Skripal și a fiicei sale. Înălțimea morală a operațiunii de vineri noapte e dublată de responsabilizarea Rusiei pentru stoparea presiunii în 2013, la folosirea armelor chimice împotriva populației și pentru garanțiile oferite la nivelul ONU pentru distrugerea arsenalului de arme chimice al Siriei, ulterior pentru blocarea grupului independent de investigare, în noiembrie 2017, a acelorași utilizări ale armei chimice, apoi pentru 12 veto-uri în Consiliul de Securitate în favoarea Siriei, în fine, pentru cele 6 vetouri din ultimii 2 ani pe tema atacurilor chimice ale regimului sirian.
Înălțimea morală a referințelor și argumentelor atacului împotriva lui Assad a generat și o componentă comunicațională globală majoră, care a distrus pe deplin legitimitatea susținătorilor dictatorului sirian care își ucide cu armă chimică proprii cetățeni, propriul său popor. (Mai multe detalii AICI)

Mediafax:

Bitcoinul a ajuns vineri după-amiază la valoarea de 8.089 de dolari, înregistrând o creştere de aproape 8% faţă de minimele atinse la finalul lunii martie. Saltul a fost asociat cu o posibilă intrare a miliardarului George Soros în tranzacţiile cu criptomonede. „Bani serioşi intră pe piaţă pentru prima dată”, a afirmat într-un e-mail Jeffrey Van de Leemput, analist la platforma de tranzacţionare Cryptocampus.
„Cu câteva zile în urmă am ajutat la stabilirea unei tranzacţii de 200.000 de Bitcoin pentru cumpărători chinezi.(.. )Soros intră în piaţă, de acum vom vedea începutul adevăratei bule”.
George Soros, investitorul miliardar care a numit criptomonedele „un balon” în ianuarie, a declarat recent că şi-a autorizat biroul de familie pentru a tranzacţiona active digitale de 26 de miliarde de dolari. Creşteri s-au înregistrat, vineri, şi în rândul rivalilor Bitcoin, astfel că Ethereum a înregistrat o creştere de peste 12%, Ripple a crescut cu aproape 20%, iar Litecoin a urcat cu aproape 10%. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.