Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oamenii de afaceri DEMASCĂ PROBLEMA: ce BLOCHEAZĂ digitalizarea din România

bugetari

Digitalizarea administrației și a structurilor conexe a devenit o cerință stringentă, odată cu provocările generate de pandemia de coronavirus. Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) atrage atenția că digitalizarea riscă să contribuie la creșterea inegalităților din societate, fără competențe digitale dobândite pe scară largă și certificate corespunzător, conform Mediafax.

Citește și: BUBUIE scandalul în PNL Timiș: UN GREU al partidului contestă LISTA pentru CJ Timiș și face plângere la Orban

Potrivit unui comunicat al AOAR, o bună parte a populației riscă să fie exclusă din interacțiunile cu statul și administrația, în cazul în care competențele digitale nu vor fi dobândite pe scară largă.

„Fără competențe digitale dobândite pe scară largă și certificate corespunzător, procesul digitalizarii rămâne unul formal și riscă să contribuie la creșterea/adâncirea inegalităților din societate și la excluderea unei

bune părți a populației din interacțiunile cu statul și administrația. Școala și serviciile publice trebuie să servească toți cetățenii, asigurându-le acces în mod egal și uniform. În lipsa competențelor adecvate riscăm să avem platforme digitale pe care angajații sectorului public nu le pot face operaționale și care sunt destinate a oferi servicii unor cetățeni care nu le pot accesa”, se arată în comunicat.

Conform celor mai recente date Eurostat, 80% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani au competențe digitale la nivelul Uniunii Europene. Tinerii din România se află pe ultimul loc, doar 56% dintre ei deținând competențe digitale avansate. La adulți, situația este mult mai gravă, susțin reprezentanții mediului de afaceri.

„Salutăm preocuparea Guvernului pentru digitalizare, concretizată în măsurile instituționale (crearea Autorității pentru Digitalizarea României) și legislative luate (OUG 38/2020, OUG 65/2020, HG 574/2020, HG 599/2020 etc.), și susținută prin fondurile alocate în acest scop, însă atragem atenția că orice cadru legislativ privind digitalizarea trebuie să adreseze prioritar problema competențelor, de la nivelul școlii și până la nivelul sectorului public, precum și a certificării acestora”, se mai arată în comunicat AOAR.

Conform acestuia, digitalizarea este, în primul rând, un proces de educare și de schimbare a culturii profesionale în sectorul public și privat, iar obținerea competențelor digitale, care stau la baza acestui proces, trebuie confirmată prin metode de testare consacrate, cel puțin la nivelul Uniunii Europene. „O parte din aceste metode (ex: ECDL) sunt folosite deja pe scară largă la testarea competențelor digitale la bacalaureat. Ele pot fi și trebuie aplicate pentru confirmarea competențelor digitale în sectoarele public și privat. Alocarea fondurilor pentru competențe digitale trebuie să fie făcută responsabil, începând cu

diagnosticarea competențelor minim necesare locului de muncă și mergând până la obținerea unor certificări de nivel european. Nu trebuie repetate experiențele din trecut, când fondurile au fost alocate adesea

pentru procese de training care nu au avut a face cu necesitățile locului de muncă și nu au implicat atragerea răspunderii pentru rezultat”, mai susțin oamenii de afaceri.

AOAR își exprimă încrederea că recuperarea accelerată de către România a decalajului față de celelalte țări europene în sfera competențelor digitale va contribui la creșterea încrederii cetățenilor în serviciul public, va facilita accesul angajaților la procese și tehnologii care pot genera valoare adăugată mai mare și va determina creșterea rezilienței economiei românești pe termen mediu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.