Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oamenii de ştiinţă ai Comisiei Europene vor verifica fiabilitatea testelor de coronavirus: Au fost făcute primele probe pentru 60 de milioane de teste

Inquam Photos / George Calin
coronavirus test covid

Echipa de oameni de ştiinţă a Comisiei Europene a dezvoltat un dispozitiv de control pentru verificarea fiabilităţii testelor de depistare a noului coronavirus, a anunţat miercuri executivul comunitar, potrivit AFP.

Noul dispozitiv, numit material-martor, urmăreşte "să garanteze că testele în laborator pentru depistarea prezenţei coronavirusului funcţionează bine", informează agerpres.ro.

Citește și: Viorica Dăncilă, rugăminte către Klaus Iohannis și Ludovic Orban: Spuneți un cuvânt de apreciere pentru doamnele și domnișoarele care în aceste zile salvează România

Conceput de Centrul Comun de Cercetare (JRC - Joint Research Centre), serviciul de ştiinţă interne al Comisiei, "acest material de sinteză, care (reproduce) o parte neinfecţioasă a virusului", "va permite să se evite ca testul să ofere rezultate negative, deşi persoana este pozitivă", a explicat Stefan de Keersmaecker, un purtător de cuvânt al instituţiei, într-o conferinţă de presă.

O eprubetă permite verificarea a până la 20.000 de teste, iar 3.000 de eşantioane sunt deja gata, deschizând calea pentru verificarea a până la 60 de milioane de teste în toată Europa, a subliniat el.

Citește și: Anunț uriaș! Gigi Becali se implică în lupta contra coronavirusului

"JRC a identificat rapid o potenţială defecţiune în gestionarea pandemiei de coronavirus şi s-a pus imediat la treabă pentru a o remedia. Noul material de control are potenţialul de a îmbunătăţi capacitatea de răspuns la epidemie şi de a evita risipirea de resurse preţioase prin teste ineficiente", a afirmat Mariya Gabriel, comisarul european pentru cercetare, conform unui comunicat.

Rezultatul obţinut de JRC va fi de asemenea "hotărâtor în strategia de ieşire, când va veni momentul să începem să ridicăm măsurile de distanţare socială", a adăugat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Citește și: Crește bilanțul morților în România! A fost înregistrat un nou deces din cauza COVID-19

Într-o anchetă realizată în ianuarie în rândul laboratoarelor, echipele Comisiei au identificat absenţa unui "control pozitiv" ca una din principalele probleme de rezolvat.

Tot mai multe voci din lumea medicală s-au exprimat în legătură cu fiabilitatea testelor, în special în privinţa prelevărilor din nas, în contextul în care "virusul nu se află acolo de-a lungul tuturor faze ale bolii", a subliniat astfel profesorul Vincent Thibault, şef de serviciu în cadrul laboratorului de virologie CHU din oraşul francez Rennes, într-un interviu pentru postul de radio France Bleu.

Citește și: Tăriceanu îi dă sfaturi premierului: În acest complex expozițional se poate organiza cel mai mare și mai complex spital pe care România poate să-l aibă .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.